Половин милион германски компании искат държавна подкрепа за заплати

Подадени са 470 000 заявления за обезщетение

20:27 | 31 март 2020
Снимка: Jacobia Dahm/Bloomberg
Снимка: Jacobia Dahm/Bloomberg

Германските компании подадоха почти половин милион заявления за финансова помощ по правителствена програма за подпомагане през март, когато фабрики и предприятия бяха принудени да затворят врати заради епидемията от коронавирус, съобщава Bloomberg

 Данните, публикувани във вторник, сочат, че има 470 000 заявления за обезщетение за държавна помощ за заплати.

Мярката, която позволява на предприятията да намалят работното време или да спрат производството, като в същото време получават финансиране, се счита за една от най-успешните мерки по време на икономически кризи. 

Производителите на автомобили Volkswagen и Daimler и производителят на спортни облекла Puma са сред компаниите, които планират да освободят десетки хиляди персонал. Дори финансови институции като Deutsche Bank обмислят подобни стъпки. 

Заявленията, подадени до 27 март, идват от почти всички сектори на икономиката, съобщиха от агенцията по труда. 

Министърът на труда Хубертус Хайл каза, че мерките за подкрепа на пазара на труда ще спасят „милиони“ работни места в Германия по време на кризата, но „не могат да спасят всяка едно работно място“. 

„Правим всичко възможно, за да изведем страната благополучно от тази криза“, каза Хайл. Детлеф Шийле, ръководителят на Агенцията по заетостта, каза, че „парите не са ограничаващ фактор“, що се отнася до финансирането на субсидиите. 

Данните, публикувани по-рано във вторник, показаха малка промяна в броя на хората, които официално остават без работа през март. Този доклад обаче се основава само на данни, достъпни до 12 март, и не успява да отчете въздействието на карантината. Шийле каза на пресконференция, че безработицата „се покачва, като най-много това се случва в ресторантьорския и туристическия сектор“. 

Икономистите предупреждават, че рецесията в Германия е неизбежна. Дори повечето мерки, насочени към овладяване на вируса, да бъдат премахнати в средата на май и икономиката да се възстанови през лятото, се очаква производството да се понижи с 2,8% през тази година, според доклад, публикуван от правителствените съветници в понеделник.