САЩ обвиниха Мадуро в трафик на наркотици

Според обвиненията кокаин за 2 млрд. долара е преминал през Венецуела през 2019 г. с помощта на правителството

18:29 | 26 март 2020
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

САЩ повдигнаха обвинения срещу президента на Венецуела Николас Мадуро и негови ключови съюзници за трафик на наркотици. По този начин администрацията на американския президент Доналд Тръмп засилва натиска си за свалянето на Мадуро от власт, съобщава Bloomberg.

Президентът Тръмп и голяма част от високопоставените политици в САЩ от много време правят опити да свалят режима на Мадуро. До момента плановете председателят на парламента Хуан Гуайдо, който получава подкрепата на международната общност, да застане на поста на Мадуро се провалят. 

През 2019 г. кокаин на стойност близо 2 млрд. долара, което се равнява на една четвърт от произведеното за година в Колумбия, е преминал през Венецуела, преди да достигне до други държави. Това обяви Джеръми МакДермът, съосновател на Insight Crime, група за проучвания, която разследва организираната престъпност.

Има доказателства, че престъпните групи, които са пренасяли наркотиците, са били внедрени в силите за сигурност на правителството на латиноамериканската страна. По този начин е била формирана т.нар. мрежа „Картел на слънцата“, за да се улесни вносът и износът на наркотици от Венецуела, сочи доклад на Международния съвет за контрол на наркотиците към ООН.

Обвиненията на САЩ срещу Мадуро ще са първите по рода си от случая с Мануел Нориега. Преди години Вашингтон повдигна подобни обвинения срещу бившия панамски генерал Мануел Нориега. Впоследствие Нориега бе заловен и изпратен в затвор, след като президентът Джордж Буш изпрати американски войски в Панама.