ЕС налага мита на електромобили от Китай, които ще стигат 38%

Митата влизат в сила от 4 юли и ще засегнат освен китайските производители и модели на европейски производители и Tesla, които се правят в Китай

14:00 | 12 юни 2024
Обновен: 14:06 | 12 юни 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От следващия месец Европейският съюз ще наложи допълнителни мита в размер на 38,1% върху електрическите превозни средства, доставяни от Китай, което ще доведе до ескалация на глобалната търговска война и ще увеличи разходите за продажба на автомобили в Европа за компании, вариращи от китайската BYD Co. до Tesla Inc.

Блокът официално уведоми производителите на автомобили, сред които BYD Co, Geely Automobile Holdings Ltd., SAIC Motor Corp., за налозите, които трябва да бъдат въведени около 4 юли, съобщи Европейската комисия след разследване на субсидиите, започнало миналата година. Китайските производители на електромобили навлизат все по-агресивно в Европа на фона на вътрешната ценова война и годините на изграждане на водеща позиция в технологията Индивидуалните мита за BYD ще бъдат 17,4%, за Geely - 20%, а за SAIC - 38,1%, съобщи Комисията в сряда.

Други производители, които не са били включени в извадката на комисията, ще бъдат обложени с мито от 21%; автомобилните производители, които не са сътрудничили на разследването на ЕС, ще бъдат обложени с 38,1%.

Китай даде знак, че е готов да предприеме ответни мерки, като заплаши с мерки в областта на селското стопанство, авиацията и автомобилите с големи двигатели. Пекин вече започна разследване на някои видове европейски алкохол и резултатът може да дойде скоро.

Износът на електрически превозни средства от Китай за Европа е нараснал | Преди пандемията доставките бяха почти нулеви

Акциите, свързани с китайските производители на електромобили, поевтиняха в Хонконг преди решението на ЕС. Geely Automobile Holdings и XPeng Inc. отписаха с около 8% тази седмица, докато лидерът в сектора BYD Co. загуби около 3%.

Въпреки че проверката е насочена към китайските производители на автомобили, по-високите ставки - от сегашните 10% - ще засегнат и редица западни производители на автомобили, начело с Tesla, която доставя Model 3 от Шанхай за Европа, както и BMW AG и Renault SA. Сегашната такса за внос на леки автомобили от Европа в Китай е 15%.

Мерките се въвеждат в момент, когато блокът се опитва да защити автомобилната индустрия в региона с милиони добре платени работни места, както и екологичната си програма, насочена към премахване на CO2 от транспорта. Амбициите на ЕС в областта на електрическите превозни средства с ефективна забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. се сблъскаха с проблеми през последните месеци, след като пазари като Германия премахнаха стимулите за закупуване.

Германският канцлер Олаф Шолц предупреди да не се ограничава търговията с автомобили с Китай, като заяви по-рано този месец, че „ние не затваряме пазарите си за чуждестранни компании, защото не искаме това и за нашите компании“. Германските автомобилни производители, включително Volkswagen и BMW, биха били най-силно засегнати от търговските спорове, тъй като през 2022 г. те са продали там общо 4,6 млн. автомобила.

Западните производители като цяло отхвърлиха митата, като главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Group AG Ола Калениус поведе призивите за отворени пазари. Производителят на луксозни автомобили, който счита Китай за най-големия си пазар с 36% от общите доставки, е особено уязвим от ответни мерки, тъй като внася в Китай всички свои доходоносни лимузини S-Class и Maybach. Страната е и най-големият пазар за VW и BMW.

ЕС започна множество търговски проверки срещу Пекин на основание антидъмпингови и несправедливи субсидии, особено в сектора на чистите технологии, след като преди десетилетие загуби голяма част от соларния си сектор в полза на Китай. Стъпките по отношение на електромобилите следват САЩ, които миналия месец въведоха 100% мито върху китайския внос на електромобили, въпреки че тази мярка е по-скоро символична, тъй като в момента не се доставят почти никакви превозни средства.

Очаква се окончателните нива на митата да бъдат приети до ноември.

Продажбите на китайски електромобили в Европа нарастват от ниска база |

Този ход на ЕС идва в момент, когато перспективите за продажбите на електрически превозни средства се влошават, като в нов доклад от сряда BloombergNEF намали прогнозите си за продажбите на електрически превозни средства с батерии с 6,7 милиона автомобила до 2026 г. BNEF смята, че Китай продължава да доминира в областта на електрическите превозни средства, батериите и глобалните вериги за доставка на суровини и компоненти, което предизвика ответните мерки на Вашингтон и Брюксел под формата на по-високи мита.

Китай призова Брюксел да се въздържи от налагането на санкции и посочи, че е готов да наложи мита в размер на 25% върху вносните автомобили с големи двигатели - което ще засегне компании като Porsche, Mercedes и BMW. През последните седмици министърът на търговията Уан Вентао и други официални лица обикалят Европа, за да убедят Брюксел да отстъпи.

Това включваше писмо, изпратено от Уан до ръководителя на търговския отдел на Европейския съюз Валдис Домбровскис, в което се заплашваше с действия срещу авиационната и селскостопанската промишленост.

Брюксел отдавна твърди, че процедурата му се основава на правилата на СТО. За целите на проверката си разследващите от ЕС избраха най-големите китайски производители на автомобили BYD, Geely и производителя на MG SAIC, които според тях най-добре отразяват субсидиите, които секторът е получил. Тези фирми ще бъдат подложени на индивидуални налози и могат да бъдат засегнати от по-високи ставки в зависимост от нивото на сътрудничество.

Бившата британска марка MG Motor е водеща сред китайските производители на автомобили, които се опитват да навлязат в Европа. Шанхайската корпорация за автомобилна индустрия купи несъществуващата компания през 2007 г. и прекара години, за да възстанови дилърската й мрежа и клиентската й база. В момента MG4 е вторият най-продаван електрически автомобил в Обединеното кралство, произведен в Китай.

Митата за повечето други износители ще се изчисляват като среднопретеглена стойност, така че Tesla и европейски производители като Renault, който внася Dacia Spring от Китай, вероятно ще плащат по-ниски допълнителни налози.