В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бразилия приютява заводи за EV на прогонените от Европа и САЩ китайски марки

Репортаж, "В развитие", 17.05.2024 г.

17:20 | 17 май 2024
Обновен: 17:23 | 17 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изключени от американските пазари и под обстрел в Европа, китайските производители на електрически автомобили се насочват към страните, в които са добре дошли. Една от големите такива е Бразилия.

BYD Co. и Great Wall Motor Co. вече доминират продажбите на електромобили в шестия по големина автомобилен пазар в света. Сега двата китайски гиганта строят заводи и там – което ще им помогне да продават автомобили в цяла Латинска Америка без мита, точно когато президентът Джо Байдън обещава 100% такси в САЩ.

Това може да се превърне в скица за други индустрии и региони. Китайските производители на електроцентрали предизвикаха критики в световен мащаб, защото евтиният износ заплашва поминъка на местните фирми и работници. Ако искат да достигнат до повече глобални потребители - и с ценови войни, бушуващи у дома, те го правят - компаниите в Пекин са под натиск да инвестират, произвеждат и наемат в чуждестранни пазари, вместо само да доставят стоки там.

Точно това правят автомобилните компании в Бразилия. BYD се надява да започне производство до средата на 2025 г. в нова фабрика, която е на път да бъде първата извън Азия. Great Wall има за цел да надмине този критерий с няколко месеца – да произвежда SUV близо до Сао Пауло преди края на тази година.

Рикардо Бастос, директор за институционални отношения на Great Wall в Бразилия, казва, че "китайските марки трябва да инвестират извън Китай", за да "избегнат по-тежкия протекционизъм".

Новите индустриални гиганти на Пекин не са добре дошли в САЩ. На тях се гледа със съмнение в Западна Европа, въпреки че премиерът на Франция каза на гостуващия президент Си Дзинпин миналата седмица, че страната му ще приветства китайски производител на автомобили. Почти навсякъде другаде те вървят напред.

Скорошно проучване установи, че преките китайски инвестиции в Югоизточна Азия са се увеличили почти четири пъти миналата година. В автомобилната индустрия BYD има голям проект в Унгария, а Chery Automobile миналия месец обяви производствени планове в Тайланд.

Като цяло китайските чуждестранни инвестиции по веригата на стойността на електромобилите вероятно са достигнали рекорд от над 30 милиарда долара през 2023 г., според изследователския център Rhodium Group.

В интервю в централата на компанията в Сао Пауло – обзаведена с яркочервени и жълти дивани и маса за пинг-понг, която е популярна сред китайските работници – Бастос казва, че вижда Бразилия като врата към целия регион, "от Мексико, Колумбия, Аржентина до Перу". Автомобилният пазар в Латинска Америка е на стойност почти 130 млрд.

Бразилия е основен пазар сам по себе си – и точно такъв, който китайските производители трябва да спечелят, според Йейл Джан, управляващ директор на консултантската компания Automotive Foresight в Шанхай. Той споделя, че те са изправени пред "много очевидни пречки, които ги спират да навлязат на големи, развити пазари",. "Затова те трябва да се възползват от най-големите развиващи се пазари."

BYD и Great Wall все още не са играчи от най-високо ниво там като цяло, но делът им нараства бързо. А в продажбите на електромобили те грабнаха двете челни позиции – впечатлиха дори луксозните бразилски купувачи с микс от ниски цени и високи технологии.

Stellantis, Toyota и Volkswagen са сред световните автомобилни гиганти, които са обещали около 19 милиарда долара инвестиции в Бразилия. По-голямата част от парите отиват в хибридни автомобили. Те имат електрически двигател, а също и такъв, който работи с бензин или етанол, за да се възползват от горивото, произведено на местно ниво от реколтата от захарна тръстика в Бразилия. Електромобилите са само малка част от местния пазар в момента, но конкуренцията ще се засили, изпробвайки способността на китайското дуо да продължи да разширява своя дял.

Всичко това е част от плана на бразилското правителство да реиндустриализира страната. Производството на автомобили в страната се сви от 80-те години насам, когато започна възхода на китайските фабрики. В момента са стартирани серия от планове за нов автомобилен ренесанс в страната.

Производителите са изправени пред нови правила. За да изнасят своите автомобили, произведени в Бразилия в други страни в Латинска америка, те трябва да набавят около половината от техните компоненти на местно ниво. Ако не покрият този критерий BYD и Great Wall може да загубят своето ценово предимство. Към момента частите се внасят от Китай и се сглобяват на място. Тече обаче мащабно търсене на местни производители. Производството в Бразилия спадна през последните години и се наблюдава липса на доставчици. От BYD обаче имат план да произвеждат 60 процента от своите части в страната до пет години. Great Wall работи по план за производство на батерии в страната. Това ще донесе допълнителни ползи за Бразилия.

BYD планира да отвори нов завод с капацитет от 150 000 автомобила годишно. Създадени ще бъдат 5000 работни места, но реалният брой вероятно ще е двоен. Добавени ще бъдат и печалбите от веригите за доставки. От Great Wall планират бразилска фабрика с капацитет от 50 000 автомобила и 2000 работни места. Предстои да видим как ще заработят тези общи планове.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.