Toyota представи масови двигатели с водород и бензин напук на стремежа към EV

Стабилните продажби на хибриди дават надежда на Toyota, че двигателите, работещи с горива, имат своята роля, дори когато индустрията преминава към електромобили

11:25 | 28 май 2024
Обновен: 12:21 | 28 май 2024
Автор: Никълъс Такахаши, Габриел Копола
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Toyota Motor Corp. представи прототипи на двигатели с вътрешно горене, които могат да работят с водород, бензин, както и други горива, като се стреми да популяризира алтернативните технологии за намаляване на въглеродните емисии.

Най-големият производител на автомобили в света, заедно с Mazda Motor Corp. и Subaru Corp. заявиха, че постигат напредък в разработването на по-малки и по-ефективни двигатели, които могат да работят с платформи за производство на електрически превозни средства и ще могат да отговорят на строгите разпоредби за емисиите в бъдеще.

Окуражени от стабилните продажби на хибридни автомобили, Toyota и нейните партньори твърдят, че двигателите, работещи с горива, имат своята роля, дори когато индустрията преминава към електрически автомобили с батерии в рамките на глобалния стремеж за намаляване на въглеродните емисии. Японските производители отдавна са критикувани, че се колебаят дали да възприемат изцяло електрификацията, докато BYD Co. и Tesla Inc. на Илон Мъск заемат водеща позиция при батерийните електромобили.

"За да станем въглеродно неутрални, най-важното е да намалим емисиите", заяви главният изпълнителен директор на Toyota Коджи Сато на съвместен брифинг с главните изпълнителни директори на Mazda и Subaru във вторник. "Това, от което се нуждаем, е двигател, който може ефективно да използва различни видове гориво".

Хироки Накаджима, главен технологичен директор на Toyota, отказа да даде срокове кога новите двигатели на Toyota ще се появят в нейните автомобили, но заяви, че автомобилният производител ще се погрижи да ги пусне на пазара преди прилагането на по-строгите правила за емисиите. Той не уточни и за кои географски райони става дума.

Toyota заяви в понеделник, че провежда проучване с петролната компания Idemitsu Kosan Co., производителя на тежко оборудване Mitsubishi Heavy Industries Ltd. и петролната рафинерия Eneos Holdings Inc. за въвеждане на въглеродно неутрални горива в Япония до 2030 г.

Въпреки това, годината, белязана от рекордни обеми на производство, оперативни приходи и цени на акциите, даде на Toyota импулс и парични средства, от които ще се нуждае, за да изпълни обещанията си да пусне милиони електрически автомобили с батерии през следващите няколко години. Миналата година Сато обеща, че Toyota ще продава 1,5 млн. електромобили с батерии годишно до 2026 г. и 3,5 млн. до 2030 г.

В същото време Toyota отдавна твърди, че ще са необходими множество варианти за преминаване към електрификация и предлага на клиентите широк избор от задвижвания, включително хибриди, водородни горивни клетки и двигатели с вътрешно горене, както и електромобили.

Toyota, Mazda и Subaru изтъкнаха прототипи на двигатели, които са по-компактни от съществуващите технологии, като заявиха, че те ще позволят по-голяма гъвкавост и креативност при проектирането.

Subaru заяви, че ще се придържа към своя характерен хоризонтален боксерен двигател, за да запази идентичността си сред потребителите, но ще го адаптира за изгаряне на алтернативно гориво. Toyota показа 1,5-литрови и 2,5-литрови двигатели, които са по-къси и по-малки, но по-мощни.

"Двигателят не може да оцелее в сегашния си вид. Той трябва да се промени", каза Сато.

Въпреки подробните планове за разработване на нови двигатели Toyota заяви, че остава ангажирана с електрическите превозни средства. По-рано този месец компанията заяви, че ще похарчи допълнителни 500 милиарда йени (3,2 милиарда долара) за научноизследователска и развойна дейност за намаляване на въглеродните емисии и разработване на софтуер от следващо поколение.

В крайна сметка автомобилните производители заявиха, че решенията около разработването на двигатели с алтернативни горива ще зависят от това дали технологията има смисъл от гледна точка на бизнеса. "Става въпрос по-скоро за бизнес осъществимост, дали има икономически смисъл", каза Тецуо Фуджиники, главен технически директор на Subaru.