Разходите за отбрана достигат 15-годишен връх заради конфликтите по света

САЩ остават далеч пред всички страни в света като военни разходи, като бюджетът им за отбрана се е увеличил с повече от 2% през миналата година до 916 млрд. долара

19:00 | 23 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Военните разходи по света са нараснали с почти 7% до рекордните 2,4 трлн. долара през миналата година, което е най-рязкото годишно увеличение от 15 години насам, сочи проучване.

Войната на Русия в Украйна беше основният двигател на европейските разходи за отбрана, но за първи път от 2009 г. насам военните разходи са се увеличили и в другите четири основни географски региона, заяви в понеделник водещият мозъчен тръст Стокхолмски международен институт за изследване на мира.

Ескалиращото геополитическо напрежение в Азия и Близкия изток е спомогнало за увеличаването на световните разходи за отбрана до 2,3% от световното икономическо производство, съобщи Sipri в последното си годишно проучване на световните разходи за отбрана.

Сред най-големите национални увеличения е 24-процентното увеличение на руските разходи за отбрана до приблизително 109 млрд. долара. Въпреки че Sipri предупреди, че тази цифра подценява истинската сума, тя представлява 57% увеличение от 2014 г. насам, когато Русия анексира Крим. Освен това те представляват 16% от общите държавни разходи и се равняват на 6% от брутния вътрешен продукт на Русия, предава Financial Times.

За сравнение, украинските разходи за отбрана са нараснали с 51% до 65 млрд. долара, което е осмото най-високо ниво в света. Въпреки това, дори и след като се добави западната военна помощ, разходите за отбрана на Украйна все още са с 9% по-ниски от руските нива през миналата година - и то когато западната военна помощ за Украйна е била най-висока, показват данните на Sipri.

В събота Камарата на представителите на САЩ прие пакет от военна помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара, след като месеци на забавяне оставиха Киев без критично важно въоръжение пред лицето на руския напредък.

Като цяло европейските разходи за отбрана са се увеличили с 16% до 588 млрд. долара, тъй като "войната в Украйна... промени из основи перспективите за сигурност", заяви изследователят от Sipri Лоренцо Скарацато.

Данните на Sipri са изразени в реално изражение по постоянни цени от 2022 г., които отчитат инфлацията. САЩ остават далеч пред всички страни в света като военни разходи, като бюджетът им за отбрана се е увеличил с повече от 2% през миналата година до 916 млрд. долара.

Китай, вторият по големина производител на отбранителни разходи в света, е отделил приблизително 296 млрд. долара за своята армия през 2023 г., което представлява годишно увеличение от 6% и 29-то поредно увеличение на военните разходи на Китай на годишна база.

Няколко от съседните на Китай държави обвързаха собствените си увеличения с нарастващата военна мощ на Китай. Разходите за отбрана на Япония са се увеличили с 11% до 50 млрд. долара, а разходите за отбрана на Тайван - с 11% до 17 млрд. долара. Разходите за отбрана в Индия, която има четвъртия по големина военен бюджет в света, нараснаха с 4% до 84 млрд. долара.

Разходите за отбрана в Близкия изток са нараснали с 9% до 200 млрд. долара - най-високият годишен темп на растеж в региона от десетилетие насам - благодарение на увеличените разходи в Саудитска Арабия, Турция и Израел.

Израелските разходи са се увеличили с 24%, като са нараснали от средно 1,8 млрд. долара на месец преди нападението на "Хамас" срещу Израел през октомври миналата година и до 4,7 млрд. долара през декември, заяви Sipri.

Иран остава четвъртият по големина военен разход в региона, като 37% от неговия бюджет за отбрана, оценяван на 10 млрд. долара, сега се разпределя за Революционната гвардия в сравнение с 27% през 2019 г.

Военните разходи нараснаха и в някои латиноамерикански страни, като Доминиканската република, тъй като правителствата там реагираха на нарастващата мощ на престъпните банди.

"Държавите отдават приоритет на военната сила, но рискуват да се превърнат в спирала на действие и реакция във все по-нестабилния геополитически пейзаж и пейзаж на сигурността", казва Нан Тиан, старши изследовател в Sipri.