Хамънд не очаква все още 3% разходи за отбрана

Филип Хамънд, бивш министър на финансите на Великобритания

15:30 | 18 април 2024
Преводач: Петя Кушева

По-важно е в днешно време при цялата несигурност и разходите за отбрана. Съгласни ли сте с бившите министри на отбраната, че просто трябва да увеличим разходите за отбрана сега?

Ще трябва да увеличим разходите за отбрана по премерен начин за определен период от време. Много зависи от това след американските избори, каква е позицията на САЩ относно НАТО в Европа и колко ясно можем да разчитаме на продължаващата гаранция на американския съюз в отбраната на Европа в бъдеще срещу потенциална руска агресия. Но няма съмнение, че не харчим достатъчно за отбрана. Никой от нас не харчи достатъчно за отбрана. Ще трябва да вземем предвид това във вече много трудната програма за публични разходи за Обединеното кралство.

Какво се случва с отбраната на Обединеното кралство и европейската отбрана, ако Доналд Тръмп, например, каже, че НАТО означава реформиране и ще харчим за него много по-малко?

Тогава европейците трябва да се активизират и да допълнят разликата. А тя е доста голяма, защото сме силно зависими от американците за много стратегически елементи от нашата отбрана. Нямам предвид само ядреното възпиране, но способността за транспортиране по въздух на голям брой войски, например, зависи изключително много от американската подкрепа. Ще трябва да инвестираме доста повече пари в отбраната.

Важното тук е, че общият пакет на публичните разходи не може да продължи да се разширява. Когато говорим за тези неща, които трябва да направим, декарбонизация, увеличаване на нашите разходи за отбрана, трябва да говорим и за това какво ще намалим, за да можем да си позволим тези неща. Това е разумният дебат. И ако трябва да бъда много честен с Вас, доста трудно е да се проведе този дебат в година на избори.

Как бихте го направили? Винаги гледате числата и винаги се опитвате да балансирате. Преди всичко отбраната трябва ли да стигне до 3% от БВП или 500 милиона еднократно е достатъчно?

Все още не до 3% от БВП. Парите не са единственият проблем. Също така трябва да можем да наемем достатъчно хора. В момента отбранителната институция се затруднява да наеме хората, трябва да изразходва текущите си бюджети. Така че двете неща вървят ръка за ръка. Но върнете се към това, което току-що каза финансовият министър за растежа.

В крайна сметка всичко е въпрос на растеж. Ако имаме силна, последователен икономически растеж, воден от увеличаване на производителността, а не само от нарастващо население, тогава ще можем да си позволим да правим повече, включително, с времето, повече публични разходи.

Но преди всичко трябва да решим правилно уравнението за растежа. И въпреки че изглежда, че сега се справяме с проблема с инфлацията, който беше преобладаващата тема през последните няколко години, все още имаме дългосрочно предизвикателство в Обединеното кралство, че растежът на нашата производителност е силно непроменен от световната финансова криза и нашият икономически растеж просто не е достатъчно силен, за да поддържа застаряващото население с много рязко нарастващо търсене на обществени услуги.