Европейските отбранителни акции на 18-месечно дъно

Оливер Крук, Bloomberg Берлин

14:00 | 10 април 2024
Обновен: 15:31 | 10 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Започнаха най-големите разпродажби на акции от отбранителния сектор за последната година и половина. Имена, които обикновено се движат само в една посока от 2г, от нахлуването в Украйна. BAE, SAAB, Leonardo и Rheinmetall – всички са на червено.

Те бяха най-големите губещи в Stoxx600 вчера. До голяма степен заради бележката на Goldman, които посочиха проблемите с мултипликаторите, които са леко завишени. Те казаха, че оценките на европейските акции от отбранителния сектор сега представляват по-скоро риск от понижение, отколкото от ръст и че се търгуват близо 20 пъти прогнозата за печалба, рекордна 45% премия към Stoxx 600. А обикновено са със 7% дискаунт.

При тези акции е важно да видим контекста. Големите разпродажби на почти 10% от SAAB за вчерашния ден.

Но е нужен контекст. И внимателно да избираме суперлативите си. Защото са страшно много.

Но след инвазията в Украйна Rheinmetall постигна почти 450% ръст – това е третата най-добре представяща се акции в MSCI World. И носи същото съотношение цена/печалба, малко над Apple.

Това са напълно немислими неща допреди няколко години. Но това става, когато стават такива черни лебеди, неочаквани събития, които променят парадигмата в европейската отбрана и мнението на Европа за собствената си защита. Като харчи пари за нея.

Говорихме преди малко как външният министър на Великобритания Дейвид Камерън заминава за САЩ, за да се опита да накара Доналд Тръмп да запази помощта за Украйна, ако стане президент. Човек би си помислил, че това финансиране ще финансира войната да продължава чрез отбранителни разходи. Но какво следва за тези компании?

За инвеститорите е важно да претеглят двете страни. Структурната инерция и евентуалните препятствия. Структурната инерция са нещата, за които говорите. Европа трябва да постигне 2% от БВП разходи за отбрана в НАТО.

Поставен бе въпросът ако Тръмп бъде избран за американски президент дали САЩ ще се откажат?

Това би означавало още по-големи разходи за отбрана, вероятно близо 4%. Така беше през Студената война. Bloomberg Economics прогнозира, че ако страните от Г-7 се опитат да стигнат до 4% от БВП за отбрана, това ще означава 10 трлн долара за следващите 10г.

Страшно много!

А все още сме в самото начало на европейското превъоръжаване. Тази стратегия включва разходи не просто за отбрана, а за европейска отбрана. Затова тези акции бяха толкова скъпи.

И пазарът сега се опитва, а инвеститорите да кажат, че да, имаме тази инерция, но колко е устойчива и какви са заплахите?

Заплаха е откъде ще се намерят тези пари.

Има определени канали, по които се осигурява финансиране. Вдигане на данъците, повишаване на дълга или икономии по други пера. Или пък ръст. А ръстът по принцип не е най-силната страна на Европа. И няма как оттам да дойдат парите за отбрана.

Повишаването на данъците не е особено популярна мярка. Съкращения на парите за други сектори е нещо много сложно, както се уверихме с бюджетната криза в Германия.

А за дълг няма чак такава фискална възможност в много страни в Европа.

Така че всичко това са въпроси, на които инвеститорите очакват отговори в момента.

Но когато има нещо толкова голямо като промяна в парадигмата, инвеститорите започват да изтеглят малко пари от масата. Но едва сме стигнали още до окончателната оценка.