Германия планира военни поръчки за 7 млрд евро

Оливър Крук, Bloomberg Берлин

13:30 | 10 април 2024
Обновен: 13:55 | 10 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Знаем къде ще отидат 7 милиарда евро. За два огромни разхода. Първо около 3 милиарда евро за две фрегати. Огромни военни кораби.

Германия се опитва да увеличи армията си и ще сключват договори в Европа, което също е интересно, защото има друга нишка. Холандците, французите и германците ще работят заедно за изграждането на тези кораби.

Но ще има 900 бронирани транспортни единици, което ще бъде още 4 милиарда евро, които отиват за Rheinmetall, който видяхме отново на рекордно високо ниво вчера при отваряне.

Говорихме за много в шоуто за всички отбранителни компании и разговаряме с тях. Тези акции са абсолютно високи, защото не знаем какъв е лимитът, колко трябва да се изразходва, за да се осъществят всички планове.

Разбираме също, че тези пари не идват от основния германски бюджет, а от извънбюджетните 100 милиарда евро, които бяха заделени след инвазията. И всичко това е част от плана на Шолц, повратната точка, голямата реч, която изнесе пред парламента три дни след нахлуването в Украйна, че парадигмата за Германия се е променила.

Не става въпрос само за финансите. Трябва да споменем, че вчера стана първото постоянно разполагане на германски войски извън Германия, в Литва. Това е много нов прецедент. Не се е случвало от Втората световна война.  

Да, със сигурност е повратна точка за Германия, а донякъде и за останалите членове на НАТО. Имаме ли представа за мащаба на превъоръжаването на НАТО? Говорили сме много просто да стигнем до 2%, но има въпроси дали това е достатъчно?

Въпросът за 2% и повече. Миналата година бе рекордна за разходите за отбрана в световен мащаб. Бяха 2,2 трилиона долара. Говорихме за недостатъчно разходи на НАТО в Европа.

В доклада на института Ifo преди няколко седмици се казва, че миналата година e имало недостиг от 56 милиарда евро. Германия беше с най-големия недостиг от 14 милиарда.

Но всички тези амбициозни планове на НАТО говорят за възможни разходи не само от 2%, а нещо като разходи от ерата на Студената война, по-близо до 4%. И ако трябва да стигнат 4% в Съединените щати, Г-7, Европа, всички тези страни, сметката на Bloomberg Economics показва сума от 10 трилиона долара за десет години. Това е абсолютно гигантско число.

Въпросът е откъде ще дойдат парите? Има много начини. Могат да натрупат още дълг. Има огромно количество дълг вече след пандемията. Започва да намалява. Трябва ли повишаване на данъците или да търсят други креативни начини?

Това е големият дебат сега в Европа и европейските лидери. За това ще говорят. Въпросът за съвместния дълг и реформата на Европейската инвестиционна банка. Те трябва да намерят парите, които да похарчат, за да стигне армията там, където трябва да бъде в светлината на последните дв