Има ли политически интерес към военни разходи в ЕС за $10 трлн

Бхаргави Санктивел, Bloomberg Economics

15:43 | 9 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да говорим за апетита в момента. Вчера Германия обяви голяма сделка за увеличаване на разходите си за военни транспортни средства и фрегати. Колко политически интерес има в Европа за разширяване на отбранителната индустрия до мащаба от времето на Студената война?

Миналата година разходите за отбрана стигнаха рекордните 2,3 трлн долара. Не сме далеч от увеличение още и апетит за това.

Ръстът в разходите е воден от Европа, защото руската агресия в Украйна й прозвуча като сигнал да се събуди.

От друга страна Китай засилва инвестициите си в отбрана, заради нарастващия апетит към Тайван. Разбира се и заради политическите проблеми в Близкия изток. Всичко това става след години на спад в отбранителните разходи след края на Студената война.

Сега все повече европейски страни смятат да похарчат повече пари на фона на всички тези заплахи.

Да, апетитът се увеличава.

Как ще се финансира това? Ще дойде от националните бюджети ли? Или от общ европейски дълг? Какви са нагласите сега? Числата са големи и ще бъде интересно да се види как Европа ще се справи с този проблем.

Ние разгледахме два сценария. Единият предвижда увеличение на разходите за отбрана до 2% от БВП за всички страни, а другият – увеличение до 4%.

При втория сценарий, нашите изчисления показват, че общата сума може да стигне до 10 трлн долара в следващото десетилетие само разходи за отбрана. Кредити за финансирането им и други.

Но откъде точно ще дойдат парите? Трудно решение за правителствата. Те няма да вземат заеми заради високите лихви, оставени за по-дълго време на тези нива. Би било изключително скъпо и може да навреди на икономическия ръст и да доведе до ново затягане на държавните бюджети в бъдеще.

Но от друга страна, ако финансират тези разходи чрез икономии или с данъци, това пак ще бъде проблем, особено при нисък икономически ръст.