Петролните пазари не очакват силно въздействие, причинено от санкциите срещу Иран

Анализаторите на петролния пазар твърдят, че Байдън няма да иска да предприеме стъпки, които биха могли да повишат цената на суровия петрол или на бензина

14:10 | 23 април 2024
Автор: Ари Натър,Дженифър А. Доухи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Законопроектът, с който Джо Байдън настоява за засилване на санкциите срещу иранския суров петрол, е на път да стане закон още тази седмица. Но не очаквайте скоро президентът да използва изцяло новите си правомощия.

Мярката беше приета от Камарата на представителите на САЩ през уикенда в отговор на иранското нападение срещу Израел по-рано този месец. Поне на хартия те обещават да разширят обхвата на ограниченията върху износа на ирански суров петрол, като обхванат и чуждестранни пристанища, кораби и рафинерии, които съзнателно участват в търговията.

Анализаторите на петролния пазар обаче твърдят, че Байдън няма да иска да предприеме стъпки, които биха могли да повишат цената на суровия петрол или на бензина, който американските шофьори купуват на бензиностанциите. Според политически експерти президентът вероятно ще се възползва от правото на дерогация, заложено в санкциите, и ще избегне строгото им прилагане.

Ситуацията до известна степен отразява тази, с която се сблъска администрацията на Байдън по отношение на Русия и нейната инвазия в Украйна. Въпреки че Белият дом наложи санкции на Русия, той се опита да ограничи приходите на страната, като същевременно позволи износът на петрол да продължи да тече, за да не се стигне до свиване на световните доставки и разпалване на инфлацията, което е жизненоважен вътрешен фактор за президента в годината на изборите. Миналата седмица администрацията също така разреши на венецуелския петрол да продължи да тече, въпреки че поднови санкциите, насочени срещу президента Николас Мадуро.

"Търговците на петрол са безразлични, защото знаят, че Байдън със сигурност ще подпише каквито и да е дерогации, за да поддържа иранския петрол на пазара, както поддържа руските барели на пазара", казва Джим Лусиер, управляващ директор в Capital Alpha Partners, базирана във Вашингтон изследователска група.

Съветът за национална сигурност на Белия дом отказа да коментира санкциите. Администрацията все още анализира законопроекта, но не се очаква въздействие върху петролните пазари преди есента, заяви запознат с въпроса.

В момента петролният пазар е особено чувствителен към възможността за допълнителни ограничения. Цените на суровия петрол тип Brent надхвърлиха 92 щатски долара за барел по-рано през април, което е най-високата им стойност от почти шест месеца насам, на фона на силното световно търсене и продължаващото намаляване на производството от страна на ОПЕК и нейните съюзници.

Според ClearView Energy Partners, базирана във Вашингтон консултантска фирма, ако новите санкции бъдат въведени и приложени, те биха могли да увеличат световните цени с до 8,40 долара.

Това би било лоша новина за Байдън, който вече е използвал националния стратегически петролен резерв, след като цената на горивата на вътрешния пазар скочи през 2022 г. Макар че цените на бензина в САЩ все още са далеч от тогавашните нива, те се повишиха през тази година, а пиковият сезон на шофиране все още предстои.

Последните санкции са част от пакета за чуждестранна помощ, който Сенатът трябва да приеме по-късно тази седмица. Те включват разпоредби за премахване на възможността Китай да използва санкционирания ирански петрол, като по този начин на практика се уточняват вече съществуващите правомощия. Според доклад на Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите около 80% от иранския износ от около 1,5 млн. барела дневно отиват в Китай, за да бъдат преработени от малки независими рафинерии.

Законопроектът ще разшири определението за "значителна финансова транзакция" съгласно съществуващите санкции на САЩ, така че да включва транзакции от всякакъв размер, извършени между китайски и ирански финансови институции за закупуване на ирански петрол, според резюме на закона от правителството на Bloomberg.

Съществува "нов елемент на риск", че мярката може да бъде насочена към пристанища, плавателни съдове и рафинерии, които участват в превоза, преработката и други транзакции с ирански суров петрол, казва Фернандо Ферейра, директор на службите за геополитически риск на Rapidan Energy Group. Въпреки това, те също подлежат на потенциално освобождаване, което позволява на Байдън да прави изключения в случаите, когато националната сигурност се счита за загрижена.

"Малко вероятно е те да приложат това нещо с пълна сила", каза Ферейра за администрацията. "Може би ще видим малко намаление на вноса като степен на предпазливост."

Въпреки това за Байдън може да стане по-трудно да защитава освобождаването от санкции, ако Иран и неговите пълномощници започнат по-пряка агресия срещу Израел.

"Използването на освобождаването от санкции, ако Иран продължава регионалната си агресия, може да бъде толкова вредно в политически план, колкото и високите цени на бензина", казва Кевин Бук, управляващ директор на ClearView Energy Partners, базирана във Вашингтон консултантска фирма.