Ралито на петрола изтласка цените на газа в Тексас под нулата

Производителите пускат в експлоатация все повече кладенци, което допълнително подхранва пренаситения пазар.

18:06 | 11 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От кладенците в Тексас се добива толкова много природен газ, че производителите плащат на клиентите, за да се отърват от него. Причината за това е в цените на петрола.

Тъй като цената на суровия петрол е близо до шестмесечен връх, компаниите, които го добиват, започват да използват запасите от кладенци, които са прокарали, но не са завършили.

Повече петрол на сегашните цени означава повече пари в брой. Но една от пречките е, че от тези кладенци се добива и газ, а в момента пазарът на газ в САЩ е пренаситен - благодарение на необичайно топлата зима, която намали търсенето. Запасите са с близо 40% над петгодишната средна стойност. Тръбопроводите са пълни.

В резултат на това цените паднаха под нулата, като тази седмица паднаха до около - 2 долара за милион британски термални единици в хъба Waha в Западен Тексас.

И все пак, когато цената на West Texas Intermediate е над 85 долара за барел, производителите продължават да доставят суров петрол, дори ако това означава, че трябва да се намали цената на газа, който идва с него.

"Те пускат в експлоатация тези пробити и незавършени кладенци, защото цената на петрола е по-висока", казва Денис Кислер, старши вицепрезидент по търговията в BOK Financial Securities Inc. "Това наводнява пазара с газ, а няма търсене."

Ще минат седмици, преди сезонът на климатиците да започне в голяма част от САЩ и да съживи търсенето. Така че "биковете" на пазара на газ нямат много поводи за радост в краткосрочен план.

Ако отрицателните цени се запазят - или се понижат допълнително - петролните компании може да преосмислят дали си струва да добиват повече суров петрол, ако трябва да плащат на някого за остатъчния продукт от него.