Поскъпването на петрола спря, след като Израел изтегли някои войски от Газа

Фючърсите на Brent паднаха с цели 2,6%, преди да компенсират някои загуби, за да се търгуват под $90 за барел

09:30 | 8 април 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се понижи от петмесечен връх, след като Израел заяви, че ще изтегли някои войски от Газа, докато търговците чакат серия от пазарни доклади тази седмица, които ще предоставят моментна снимка на търсенето и предлагането.

Фючърсите на Brent паднаха с цели 2,6%, преди да компенсират някои загуби, за да се търгуват под $90 за барел. West Texas Intermediate беше под $86. Петролът се повиши напоследък поради ескалиращото геополитическо напрежение и сътресения в предлагането, повишавайки перспективата глобалният бенчмарк да достигне трицифрени стойности.

Израел каза в неделя, че страната изтегля някои войски от южната част на Газа, докато премиерът Бенямин Нетаняху каза, че победата е близо. Все пак Иран продължи да подготвя отговор на предполагаема израелска атака срещу иранско консулство в Сирия, докато Хизбула предупреди, че е готова за война.

„Отстъпката за преместване на войски от Газа далеч не е причина да се отхвърлят продължаващите заплахи от по-директни конфликти, включващи Иран“, каза Вишну Варатан, ръководител на отдела за икономика и стратегия за Азия в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур. „Възходящата волатилност на петрола остава много налична и това до голяма степен се дължи на геополитиката, която увеличава недостига на предлагане другаде.“

Суровият петрол отчете четвърто седмично покачване в петък, най-доброто представяне от август, но бързото покачване срещна известна техническа съпротива. Brent скочи в територията на свръхкупуване на 14-дневния индекс на относителна сила, добавяйки краткосрочни насрещни ветрове към глобалния бенчмарк.

По-широката перспектива остава възходяща, с множество индикатори, сочещи към възходяща тенденция за цените. Времевите спредове са силни, волатилността се е възстановила и фондовете заемат дълги позиции при суровините. Възходящите петролни кол опции – които печелят, когато цените се повишат – все още се търгуват с премия спрямо противоположните мечи путове.

Администрацията за енергийна информация на САЩ трябва да публикува своята краткосрочна енергийна перспектива във вторник. Това ще бъде последвано от доклади от ОПЕК и Международната агенция по енергетика по-късно през седмицата.

Поредица от данни и коментари ще помогнат при оформянето на перспективите за глобалните петролни баланси. Съкращенията на ОПЕК+ съвпадат с прекъсвания на доставките от производители като Мексико и продължаващи смущения в Червено море поради атаките на хутите срещу корабоплаването. Руските и венецуелските потоци също са във фокуса, тъй като САЩ засилват прилагането на санкциите.