Цените на природния газ в Европа за следващата зима се повишават

През последните седмици повишеното напрежение в Близкия изток и и изтичащото споразумение на Русия с Украйна за газ оказват натиск за повишаване на цените

17:41 | 10 април 2024
Автор: Ана Ширяевска,Присила Азеведо Роча
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският природен газ поскъпна, тъй като се очаква горивото да бъде по-скъпо през следващата зима на фона на продължаващата несигурност относно рисковете за доставките, включително оставащите потоци от Русия.

Бенчмарковите фючърси се колебаеха между ръстове и понижения в сряда. Контрактите се търгуваха в сравнително тесен диапазон през последния месец, след като през февруари спаднаха до най-ниското си ниво от 2021 г. насам. През последните седмици повишеното напрежение в Близкия изток оказа натиск за повишаване на цените.

Споразумението на Русия с Украйна за транзит на газ също изтича в края на годината и засега няма голяма яснота дали тези количества все пак ще намерят своя път към Европа.

Сега прогнозната крива показва, че цените за следващата година са по-високи, отколкото преди месец.


Европа прогнозира по-скъп газ през зимата

"Винаги съществува риск за доставките, все още свързан с Русия, и прекратяването на транзитното споразумение с Украйна, което би нарушило баланса", казва Фредерик Барно, главен търговски директор в германската компания Securing Energy for Europe GmbH.

"Съществува и възможността за нови санкции срещу Русия, а ние все още сме във война", каза той в интервю в рамките на FT Commodities Global Summit в Швейцария. Неотдавнашните руски атаки срещу газовите хранилища в Западна Украйна подчертават рисковете за доставките, добави той.

През последните две години Европа успя да задоволи по-голямата част от енергийните си нужди без обичайните доставки по тръбопроводи от Русия. Хранилищата са пълни, а инфраструктурата за внос на втечнен природен газ е изградена.

Въпреки това последните две зими бяха меки и пазарът продължава да е склонен към висока волатилност и реактивност при прекъсване на доставките. Зависимостта от световния втечнен природен газ означава, че прекъсванията в производствени инсталации, отдалечени на хиляди километри, също могат да повлияят на европейските цени на газа.

"Все още има сериозни неясноти за следващата зима", каза в интервю Марко Саалфранк, ръководител на търговския отдел за континентална Европа в швейцарската компания за комунални услуги и търговия Axpo Solutions AG. "Много неща могат да се случат и очевидно това може да промени ситуацията в Европа доста бързо."

Фючърсите на нидерландския Front Month, европейският бенчмарк за газ, се повишиха с 1,73% до 27,82 евро за мегаватчас към 10:07 ч. в Амстердам.