Пет ключови графики на световните суровинни пазари, които да следите през тази седмица

Очаква се глобалното търсене на реактивно гориво да нарасне с около 6% тази година, тъй като международните пътувания продължават да се възстановяват

10:07 | 27 февруари 2024
Обновен: 10:42 | 27 февруари 2024
Автор: Софи Каронело
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рибата е в центъра на вниманието заради 13-ата среща на министрите на Световната търговска организация, която се провежда тази седмица в Абу Даби. На други места търсенето на самолетни горива в САЩ се засилва точно навреме за активния туристически сезон, докато февруарският ръст на петрола е напът да се изпари. В Лондон се провеждат множество конференции на енергийната индустрия, включително Международната енергийна седмица.

Реактивно гориво

Според един индикатор пролетната ваканция ще бъде натоварена за авиокомпаниите. Според данни на Администрацията за енергийна информация четириседмичната средна стойност на търсенето на авиационно гориво в САЩ е на най-високото сезонно ниво, откакто пандемията от Covid-19 предизвика срив на въздушните пътувания през 2020 г. В същото време цените на авиационното гориво се понижават. Подобна тенденция се наблюдава и по света. Очаква се глобалното търсене на реактивно гориво да нарасне с около 6% тази година, тъй като международните пътувания продължават да се възстановяват, прогнозира рафинерията Phillips 66.

Сезонното потребление в САЩ се доближава до нивото, наблюдавано преди срива на Covid 

Продоволствена сигурност, търговия и климат

В дневния ред на срещата на министрите от Световната търговска организация (СТО) е включено усилието за ратифициране на Споразумението за субсидиите в областта на рибарството, което беше прието на срещата през юни 2022 г. Миналата седмица Хаити стана 61-ият член на СТО, който официално прие пакта. Със споразумението се установяват нови задължителни многостранни правила за ограничаване на вредните субсидии (включително за горива), които са ключов фактор за широко разпространеното изчерпване на световните рибни запаси и имат отражение върху продоволствената сигурност и поминъка на стотици милиони хора по света. Две трети от 164-те членове на СТО трябва да подпишат споразумението, за да може то да бъде ратифицирано. Други теми, които ще бъдат обсъдени, са селското стопанство, търговията и устойчивото развитие и мораториумите върху електронната търговия.

Около 61 членa на СТО са приели правила за ограничаване на вредните помощи

Цветни метали

Базовите метали пострадаха, след като достигнаха рекорден връх през март 2022 г., но според един технически индикатор тенденцията може би се обръща. Индексът LMEX - показател за шестте основни метала, търгувани на Лондонската борса за метали - се е повишил с почти 4%, откакто достигна най-ниската си стойност през 2024 г. по-рано този месец. Това доведе до появата на т.нар. златен кръст - бичи сигнал, при който 50-дневната пълзяща средна се изкачва над своя 200-дневен аналог. Разбира се, последният път, когато моделът се появи преди малко повече от година, повишението се оказа краткотрайно.

Индексът се повиши през последните седмици, като предстои потенциален златен кръст

Петрол

Ралито в началото на месеца се изплъзва на фона на конкурентни теми за петролните пазари. Макар че бичият вятър на нарастващото напрежение в Близкия изток и по-ниският добив на ОПЕК+ помогнаха за повишаването на фючърсите, опасенията за намаляващо потребление в най-големия вносител Китай компенсираха печалбите. Фючърсите на West Texas Intermediate се повишиха с по-малко от 1% през февруари, докато месечният напредък на сорта Брент бе заличен в петък. За годината и двата бенчмарка се търгуват в тесен диапазон от 10 долара за барел, което накара някои търговци в борсово търгувани фондове, които следят петрола, да изтеглят парите си.

Неотдавнашното рали изгуби скорост с наближаването на края на февруари

Благородни метали

Докато златото привлича по-голямата част от вниманието в средите на благородните метали на фона на рекордното си рали, среброто изостава в тесен диапазон през тази година. При цена от почти 23 долара за тройунция то е повече от половината от пика си, достигнат през 1980 г., и се търгува под две ключови пълзящи средни (след като по-рано този месец образува мечи технически модел „смъртоносен кръст“). Възможно е на хоризонта да настъпи промяна: според последните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ хедж фондовете се преориентираха от мечи към нетни бичи настроения.

Благородният метал се търгува в диапазона от 2 долара през тази година