Петролът поевтинява, тъй като инвеститорите преценяват свития пазар и слабото търсене

Цената на петрола сорт Брент се понижи до 83 долара за барел, след като се повиши с 1,6% през предходните две сесии, като цените бяха в горната част на тесен диапазон

08:00 | 23 февруари 2024
Автор: Йонгчанг Чин
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Петролът поевтиня по време на азиатската търговия, тъй като инвеститорите преценяваха признаците за затягане на пазара спрямо продължаващите опасения за търсенето.

Цената на петрола сорт Брент се понижи до 83 долара за барел, след като се повиши с 1,6% през предходните две сесии, като цените бяха в горната част на тесен диапазон. West Texas Intermediate се търгуваше близо до 78 долара. Времевите спредове показват по-стабилен пазар, докато запасите от суров петрол в САЩ се увеличиха по-малко от очакваното през миналата седмица.

Петролът се оказа в плен на положителните фактори, свързани с по-ниския добив на ОПЕК+ и нарастващото напрежение в Близкия изток, и на опасенията относно перспективите за потреблението на най-големия вносител Китай. От това последва, че понякога фючърсите се влияят от колебанията на фондовите пазари.

Напрежението в Близкия изток се противопоставя на слабите перспективи за търсенето

Силното търсене на петрол, съпоставено със слабите макроикономически данни от Китай, е повтаряща се тема“, казва в бележка Майкъл Тран, анализатор в RBC Capital Markets LLC. „Досега фундаменталните сигнали бяха смесени.

Нападенията срещу търговското корабоплаване в Червено море от страна на бойците хути увеличиха рисковата премия за петролните фючърси. Групировката и техните ирански поддръжници се подготвят за продължителна конфронтация със САЩ и техните съюзници около водния път - независимо от това как ще се развие войната между Израел и „Хамас“.

Въпреки че запасите от суров петрол в САЩ нараснаха по-малко от очакваното, те все още се увеличават за четвърта седмица. Запасите в Кушинг, Оклахома, точката на доставка на фючърсите върху WTI, също се увеличиха за втора седмица, но остават под средните сезонни стойности.