Петролът запази ръста си, а признаците за свит пазар компенсират опасенията за търсенето

Липсата на нови движещи сили за петрола означава, че фючърсите често се влияят от по-широките пазари на акции

09:08 | 22 февруари 2024
Обновен: 09:11 | 22 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Петролът запази ръста си, а признаците за свит пазар компенсират опасенията за търсенето

Петролът запази ръста си от предходните сесии, тъй като признаците за свиване на пазара се противопоставиха на опасенията за слабо търсене, поддържайки цените в тесен диапазон.

Суровият петрол сорт Brent се търгуваше над 83 долара за барел, след като в сряда затвори с ръст от 0,8%, а американският сорт West Texas Intermediate - близо до 78 долара. Времевите спредове сигнализират за затягане на пазара, въпреки че финансираният от индустрията Американски петролен институт отчете голямо увеличение на запасите от суров петрол в САЩ. Официалните данни се очакват по-късно в четвъртък.

Липсата на нови движещи сили за петрола означава, че фючърсите често се влияят от по-широките пазари на акции, като цените се влияят от колебанията на световните акции по време на отчетите и публикуването на икономически данни.

Петролът следва движението на акциите | Напоследък суровият петрол се ръководи от по-широките пазари

Суровият петрол се търгува близо до горната граница на годишния диапазон, тъй като инвеститорите жонглират с мрачните перспективи за търсенето от страна на най-големия вносител Китай с нарастващите геополитически рискове в Близкия изток и смущенията в Червено море.

В САЩ протоколът от последното заседание на Федералния резерв показва, че повечето служители продължават да се притесняват от риска от твърде скорошно намаляване на разходите по заемите - фактор, който влияе негативно на търсенето на енергия.

В Близкия изток продължават усилията за сключване на ново споразумение за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“ в Газа, заяви на пресконференция израелският министър Бени Ганц. Ако сделката за заложниците не бъде успешно договорена, израелските военни ще влязат в Рафах по време на Рамазана, каза той.