Светът гледа към Рафа и действията на Израел и Хамас, част 2

Пол Уолъс, Bloomberg

12:28 | 16 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Ако пренасочим вниманието от Газа към границата между Израел и Ливан, там двете страни участват в престрелки. Май става доста по-напрегнато в сравнение с много отдавна. Дали това не означава обрат в отношенията между Израел и Хизбула? Колко е опасен моментът?

От началото на годината северният фронт в Израел сблъсъците между Израел и подкрепяната от Иран групировка Хизбула в Ливан се ожесточават.

В четвъртък бяха изстреляни ракети далеч навътре в територията на Израел, на около 15 км отвъд границата. Това е много по-далеч, отколкото Хизбула са стреляли след 7 октомври.

Това предизвика доста тревога. След инцидента Израел почти незабавно отвърна като изпрати самолети да извършат въздушни удари по бази на Хизбула на територията на Южен Ливан. Определено ситуацията се влошава.

Доста израелски официални представители и политици, включително членове на управляващата коалиция открито настояват Израел да бъде по-агресивен към Хизбула.

Хизбула е най-мощната милиция в Близкия изток, много по-силна от Хамас преди 7 октомври.

По тази причина пазарите са силно разтревожени. Те следят много внимателно северния фронт в Израел. Ако започне пълномащабна война между Израел и Хизбула, ще последва голяма волатилност за израелските активи. Вероятно ще се разпространи и при петрола и другите суровини.