Полет 2024 на Федералния резерв все още не е кацнал

Големият и хроничен фискален дефицит и публичните субсидии за инвестиции в зелена енергия са повишили неутралния лихвен процент и Фед трябва да задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време

20:30 | 20 февруари 2024
Автор: Бил Дъдли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Напоследък финансовите пазари са интензивно фокусирани върху следващите ходове на Федералния резерв на САЩ: Колко скоро ще започне да намалява лихвените проценти и колко ниско ще ги понижи през тази година? На този въпрос е много трудно да се отговори, но аз мога да предложа известна представа за това какво ще определя решенията на Фед.

По-рано тази година се очакваше Фед да понижи целевия си краткосрочен лихвен процент със 150 базисни точки тази година, започвайки от март. Сега, след силния доклад за заетостта, повишението на производствената активност и неочаквано високите данни за инфлацията през януари, март не се обсъжда, а пазарите поставят под 50% вероятност за намаляване на лихвения процент през май.

И така, кога най-накрая Фед ще предприеме действия? Със сигурност служителите са загрижени за поддържането на растежа: С инфлация на по-разумни нива и с контролирани очаквания на хората за по-нататъшно повишаване на цените те могат да придадат по-голяма тежест на частта от мандата си за "пълна заетост". И все пак, ако икономиката остане силна, а пазарът на труда - свит, те могат да задържат лихвените проценти по-високо още малко, за да гарантират, че инфлацията ще се върне трайно към 2%. Също така пазарите играят важна роля: Докато очакват намаляване на лихвите, по-лесните финансови условия ще подкрепят растежа - макар че, разбира се, това има граници, както показаха колебанията около последния доклад за инфлацията.

Фед трябва да се справи и с някои по-дълбоки структурни въпроси. Първо, защо икономиката е толкова силна? Може би предишните мерки за затягане на паричната политика все още не са се отразили напълно или пък намаляването на затрудненията във веригите за доставки и на пазара на труда е дало преходен тласък на растежа. Председателят на Фед Джером Пауъл предположи, че и двете са верни. Ако това е така, скоро икономиката ще се забави достатъчно, за да наклони везните към намаляване на лихвените проценти.

Съществува обаче и конкурентно обяснение: Може би паричната политика не е чак толкова строга. Тоест може би неутралният, коригиран спрямо инфлацията лихвен процент - нивото, което нито стимулира, нито забавя растежа - е по-висок от оценката на представителите на Фед за 0,5%, което означава, че сегашният лихвен процент по федералните фондове е по-малко рестриктивен за растежа. Мисля, че това е правилно: Големият и хроничен фискален дефицит, заедно с публичните субсидии за инвестиции в зелена енергия, са довели до повишаване на неутралния лихвен процент. Ако това е така, Фед трябва да задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Второ, колко напрегнат е пазарът на труда? Има признаци на облекчаване въпреки равнището на безработица под 4%. Съотношението между незаетите работни места и безработните работници значително намаля, а инфлацията на заплатите се забави - до 5,0% от 6,1% година по-рано според т.нар. тракер на заплатите на Фед от Атланта и до 4,3% от 5,1% година по-рано според индекса на разходите за заетост на частните работници.

Тук служителите на Фед може би са твърде песимистично настроени. Тяхната медианна оценка за пълната заетост - равнището на безработица, съответстващо на инфлация от 2% - остана на равнище от 4,0% през декември, без промяна спрямо година по-рано. Ако тя всъщност е по-ниска, както сочат последните данни, тогава централната банка няма нужда да задушава толкова много икономиката, за да постигне целите си. Тя ще може да обмисли по-ранно понижаване на лихвените проценти.

При толкова много неща, които трябва да бъдат изяснени, представителите на Фед задължително ще обръщат голямо внимание на постъпващите данни. Възможно е развитието на събитията да ги подтикне да запазят лихвените проценти на високи нива и след май. Те трябва да вземат предвид и очакванията на пазара: Ако надеждите за намаляване на лихвите се оправдаят, финансовите условия могат да се затегнат и да ограничат растежа твърде много. Намирането на правилния баланс и постигането на желаното "меко приземяване" остава предизвикателство.