В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кога лихвите ще тръгнат надолу? Отговарят експертите

Анкета на Bloomberg TV Bulgaria

15:14 | 12 февруари 2024
Обновен: 09:01 | 17 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инфлация, геополитическа нестабилност, енергийна криза – това са малка част от данните, към които централните банкери за вперили поглед в момента. Цикълът на повишаване на лихвените проценти достигна своя пик, като сега всички пазарни участници очакват да започне намаляване на показателя от страна на Фед и ЕЦБ. Неясна обаче е перспективата кога ще започне намаляването на лихвите и това тласка инвеститорите към още по-задълбочена оценка на макроикономическата статистика и корпоративните новини.

На първото си заседание за паричната политика през 2024 г. Фед оправда очакванията на анализаторите и запази основните лихвени проценти на настоящето им ниво. Това е стратегия, която централната банка обяви още миналата година – запазване на лихвения процент по-висок за по-дълго време. Така Фeдepaлният peзepв oпoвecти, чe зaпaзвa нивото на показателя oт 5,25 дo 5,5% cлeд няĸoлĸo мeceцa зaбaвянe тeмпa нa инфлaциятa.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в специално интервю, че Федералният резерв на САЩ вероятно няма да се чувства достатъчно комфортно с инфлацията до следващото си заседание през март, за да намали лихвените проценти. Тази консервативна позиция попари очакванията на редица анализатори за първо намаление през март.

Според Пауъл намаляването на лихвените проценти вероятно ще започне в някакъв момент тази година, но всичко зависи от ключови данни, сред които и статистиката за пазара на труда.

Изявленията на Пауъл попариха очакванията на търговците, които се надяваха централната банка да намали лихвите по-рано. Реакцията на пазарите беше бърза, а именно акциите на Уолстрийт поевтиняха след изявлението. Европейските пазари също реагираха, макар и с по-спокойни темпове.

Доц. д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и главен секретар на УНСС по бюджет и финанси

„Понижение на лихвените проценти в САЩ очаквам по-скоро през май месец евентуално или някъде в този период, на първо място заради политическия цикъл там от гледна точка на изборите, тъй като по-ранно решение би се изтълкувало като някакъв реверанс към демократите, а по-късно решение към републиканците. Все още пазара на труда е доста обтегнат, потреблението на домакинствата е намалено, геополитическите рискове, които са известни си остават, кризата ще се разреши най-рано късната пролет по моя прогноза, което отново накланя везните към май. В крайна сметка мекото приземяване в някаква степен се реализира, така че все още през март е сравнително рано за намаление на лихвените проценти. Аз мисля, че по-скоро ще има до 3 намаления през годината, а не 6, както в началото се говореше и те ще стартират от май месец.“

Красимир Йорданов, финансов анализатор, основател и собственик на KY Research

„Пониженията на лихвените проценти в САЩ, от страна на Фед, Пауъл сигнализира, че през март месец всичко зависи от това какви данни ще постъпят и не е обезателно, че ще намалят лихвите през март, а всичко ще зависи от това какъв прогрес има с инфлацията. Предвид това, че икономиката се развива с бързи обороти и пазара на труда остава стегнат, вероятността Фед да запази лихвите на текущото ниво е голяма. Според мен преди май-юни няма как да очакваме намаление на лихвите, тъй като сме и в предизборна година и Джанет Йелън и администрацията на Байдън ще правят всичко възможно, за да поддържат силен икономически растеж, ниска безработица и някакво ниво на увеличение на заплатите, доколкото е в техния ресор. Може би дотогава ще имаме запазване на лихвите, след това в зависимост от това какви са данните Пауъл ще прибегне към намаляване на лихвените проценти. Това, което дискутират пазарите, че ще имаме пункт и половина намаление до края на годината, според мен е нереалистично, по-скоро част от това намаление ще се пренесе през 2025 г.“

Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg

„В началото на годината експерти от Fitch прогнозираха, че трите централни банки – Фед, Банката на Англия и ЕЦБ, очакват да понижат лихвите с 0,75 базисни пункта, ако не възникнат някакви конкретни обстоятелства или събития например нови военни конфликти, застрашаващи цените на енергийните ресурси и при запазване на сегашната ситуация може да станем свидетели на понижение на основните лихви най-рано в края на 2024 г. Пониженията, които очаквам са в доста по-малък размер от тези, които колегите от Fitch очакват. 0,25 и 0,5 – това са пониженията, които първоначално смятам, че централните банки ще предприемат в края на тази година.

Михаил Димитров, финансов анализатор в ПФБК

„Понижение на лихвените проценти в Европа може да очакваме да започне още в края на пролетта – може би април, като през втората половина на годината се очаква да има още понижения. По отношение на това как съответно ще се транслира върху кредитирането на домакинства и бизнес, в България трябва да отбележим, че при жилищните кредити всъщност нямаше нарастване на лихвения процент, въпреки че ЕЦБ затягаше своята политика. Тоест при жилищните кредити не очаквам да има каквито и да е движения, а при кредитите за бизнеса по-скоро там може да видим понижения, тъй като имаше нарастване с около 2,5% спрямо 2022 г. и евентуално със започване на намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, това с известно забавяне ще се пренесе и върху българския бизнес и условията, при които той се кредитира.“

Йонко Чуклев, финансов анализатор и съосновател и заместник-председател на Професионална асоциация по роботика.

„В интервютата си за BloombergTV Bulgaria имам лека история на бъркане на движение на централните банки, защото си спомням първото си интервю 2015 г. Коментирахме тогава кога може Фед да вдигне лихвите, аз бях на непопулярното мнение, че Фед ще ги вдигне септември 2015 г., а те ги вдигнаха декември. Сега на базата на цялата информация, която съм прочел, залагам около 60% шанс, че юни 2024 г. може да очакваме понижения. Очакванията ми са в тон с очакванията на по-големите инвестиционни банки. Имам мнение още за март и май, но мисля, че е прекалено рано на база на сегашните данни за безработицата и инфлацията, така че моят базов сценарии е 60% за юни 2024 г.“

Понижения се очакват и от страна на ЕЦБ, която донякъде следва темпа на Фед. Лихвеният процент в Европа може да тръгне надолу още през пролетта, но стегнатият подход на централната банка ще зависи от данните. Самата Кристин Лагард заяви в края на януари,че е твърде рано е да се обсъжда намаляване на лихвите.

Вероятността за лихвени понижения засилва оптимизма на пазарите. Заявките са, че предстоят три лихвени понижения през годината - вероятно с по четвърт процентен пункт.