Самърс: Има значителен шанс от 15% Фед да вдигне лихвите

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

14:56 | 19 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Изглежда сте били прав, че това май не е добра новина. В каква точка на инфлацията сме в момента според вас? Определено тя се е понижила, но явно не и до желаните стойности.

Винаги е грешка да се отдава прекалено значение на данните от един месец.

Това е особено вярно за януари, когато се изчисляването на сезонността е трудно. Но трябва да признаем вероятността за лека промяна в парадигмата – парадигмата на мекото приземяване с допускането, че инфлацията се приближава до 2% при една стабилна, здрава реална икономика определено беше поставена под въпрос от тези данни.

Имаше обосновано предположение, че жилищата са на път да станат значителна дефлационна сила, но данните за незаетите жилища не показаха подобно нещо.

Когато внимателно разгледах данните, реших, че има логични причини за това. Идеята е, че при оценка на цената на незаетите жилища ние се опитваме да пресметнем колко ще струва да се наемат въпросните жилища.

Мнозина го правят като разглеждат съвкупността от наемните жилища, но повечето от тях са апартаменти и те нямат много общо с цената на незаетите жилища. Ако разгледате данните с фокус върху еднофамилните къщи с ипотеки в предградията, то картината не е никак дефлационна.

Моделът, който аз и колегите ми използваме от няколко години е да следим онези 3-4% инфлационен еквивалент между собствени и наети жилища до края на тази година. Това представлява 30% от базовата инфлация и ако се задържа на 3,5%, тя заема твърде голям дял при цел от 2% за инфлацията.

Фед ще трябва много да внимават – те не бяха прави да се фокусират на месец март за снижаване на лихвите. Продължавам да твърдя, че това е прибързано. Фед и пазарите проумяха това, а в момента смятам, че и месец май ще отпадне като вероятност. Трябва да признаем нещо, за което никой не говори: има значителен шанс, може би около 15%, следващото движение на лихвите да е нагоре, а не надолу.

Ще използвам отново една метафора, която и друг път съм използвал.

Най-лошото, което човек може да направи, когато лекарят му е изписал антибиотици е да не довърши курса на лечение, защото се е почувствал добре. Спира антибиотиците, защото не му харесва да ги взима и чака да види какво ще стане. Болестта се завръща и този път е по-трудно да се лекува. Повишаването на лихвите, за да се ограничи инфлацията е като антибиотиците.