Светът гледа към Рафа и действията на Израел и Хамас, част 1

Пол Уолъс, Bloomberg

12:25 | 16 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Тук най-важния въпрос е дали въпреки целия натиск от САЩ и ЕС, както и от арабските партньори Израел ще влезе в Рафа? И какви ще бъдат последствията?

Според публичните изказвания на премиера Бенямин Нетаняху и други в израелското правителство, отговорът изглежда е да, те смятат да влязат в Рафа. Въпреки нарастващия международен натиск да не го правят.

Натискът става все по-голям. Бих казал, че Израел в момента е под по-голям натиск от съюзниците си на Запад, отколкото през цялата война с Хамас, която избухна на 7 октомври.

Израел настоява, че трябва да влезе в Рафа, защото според него това е последния бастион на Хамас и все още в града има много бойци на организацията.

САЩ и много други главно западни страни предупреждават за хуманитарна катастрофа, ако израелската армия влезе в града. Там има над 1 млн души, главно бежанци, които са там, защото израелските военни искаха да напуснат по време на операцията в северната част на ивицата Газа в началото на войната.

Байдън настоява и призовава Израел да позволи цивилните да напуснат преди евентуална атака. Нетаняху обеща, че това ще стане. Но има голямо недоверие, че това ще стане.

Големият въпрос е къде да отидат тези хора? Рафа е на границата с Египет, който продължава да отказва да приеме палестински бежанци. Значи трябва да отидат на север от Рафа, но навсякъде там има или само разрушения, или военна зона, заради продължаващите военни действия.

Атаката срещу Рафа не е неизбежна. Повече от седмица Израел обяви подготовка за операцията там. Трябва да изчакаме, за да видим какво ще стане, но ако слушате Нетанаху, все още операцията се планира и армията може да влезе в града.