Петролът поскъпна леко заради акциите в Китай и по-слабия долар

Brent се повиши до 83 долара за барел след спад от 1,5% във вторник

09:30 | 21 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши, подкрепен от ръста на китайските акции и по-слабия долар, тъй като инвеститорите съчетаваха признаците за ограничени доставки с повишеното напрежение в Близкия изток и все още нестабилната перспектива за търсене.

Brent се повиши до 83 долара за барел след спад от 1,5% във вторник, докато WTI се търгува над 77 долара. Производителят от ОПЕК+ Русия изпълни целта си за съкращения на износа през януари, спазвайки по-ранен ангажимент към групата, според правителствени данни. Китайските данни показват, че докато пътуванията са се увеличили през празниците по случай Лунната Нова година, туристите харчат пестеливо.

Суровият петрол остана в диапазон от 10 долара за барел тази година, тъй като тласъкът и привличането на мечи и бичи фактори доведоха до спад във волатилността. Атаките срещу кораби в Червено море и войната Израел-"Хамас" засилиха напрежението в Близкия изток и добавиха надбавка за геополитически риск към цените.

Китайските акции поскъпнаха, след като политиците предприеха стъпки за повишаване на доверието на инвеститорите, въпреки че акциите на други места в Азия паднаха. По-слабият долар, който беше надолу за трета сесия, прави суровините по-привлекателни за задграничните купувачи.

„Цените остават в тесен диапазон на консолидация, отразявайки известна краткосрочна нерешителност“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег за IG Asia Pte в Сингапур. Инвеститорите се „чудят какво следва по отношение на по-широката динамика на търсенето и предлагането“, добави той.

И все пак, бързият спред за Brent се разшири в обратно контанго от декември, сигнализирайки затягане на предлагането. Спредът беше 82 цента за барел в сряда, в сравнение с 29 цента в началото на месеца.