Петролът се задържа близо до тримесечен връх след поредната атака в Червено море

Следващото нещо, за което търговците следят, е какво ще реши ОПЕК+ на следващата си среща за производството

09:30 | 20 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът задържа близко до най-високото ниво от повече от три месеца след поредния удар на хутите в Червено море, като напрежението в ключовия регион за производство и търговия на суров петрол продължава да тлее.

Сортът Brent се търгува над 83 долара за барел след три дни на повишение, докато West Texas Intermediate беше над 79 долара. Екипажът на Rubymar изостави кораба след атаката в неделя вечерта, първата подобна евакуация, откакто базираната в Йемен групировка започна да атакува кораби в края на миналата година.

От началото на годината суровият петрол е хванат в тесния диапазон от 10 долара за барел, тъй като конкуриращите се възходящи и мечи фактори водят до намаляване на волатилността. Признаците за слабо търсене — най-вече от страна на най-големия вносител Китай — бяха компенсирани от геополитическото напрежение и усилията на ОПЕК+ да намали добива.

„Засега пазарът е в режим на изчакване“, каза Роб Тумел, старши портфолио мениджър в базираната в Канзас Tortoise Capital Advisors LLC. „Следващото нещо, за което търговците следят, е какво ще реши ОПЕК+ на следващата си среща относно политиката за производство.“

Групата и нейните съюзници ще се срещнат в началото на март, за да решат дали да удължат съкращенията на производството през второто тримесечие. Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, обеща да подобри спазването на ограниченията, след като нацията приключи прегледа на външната оценка на своето производство, според министъра на петрола.