Търговците претърсват пазарите на горива за печалби, докато петролът е в диапазон

Участниците на пазара очакват нарастващата активност при горивата да продължи да движи енергийния комплекс през следващите няколко месеца

07:57 | 20 февруари 2024
Автор: Алекс Лонгли и Девика Кришна Кумар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговската дейност с горива нараства най-силно от години, тъй като апатичният пазар на суров петрол тласка инвеститорите да търсят възможности за правене на пари в по-нишови продукти.

Докато суровият петрол се движеше в диапазон от 10 долара тази година, пазарите на горива бяха разтърсени от атаки в Червено море, прекъсвания на рафинериите и тежка поддръжка, дълбок студ в САЩ и украински атаки с дронове срещу руски рафинерии. Крайният резултат е един от най-активните периоди на търговия за рафинирани продукти от няколко години.

„Търговците залагат на продуктовите диференциали, представящи се като израз на тяхната гледна точка, а не на цените на суровия петрол“, каза Грег Нюман, главен изпълнителен директор на Onyx Capital Group. „Летните продукти се представиха постоянно през последните няколко години, така че се разглеждат като сигурен залог.“

Броят на финансовите мениджъри, заемащи позиции в еталонния дизелов договор в Европа, се повиши до най-много от 2021 г. миналата седмица, а дизеловият договор в САЩ също постигна подобен рекорд.

Търговската активност също процъфтява, като скокът се забелязва в трите най-активни договора за горива: фючърсите на бензин и петрол на CME Group Inc., както и фючърсите на газьол на Intercontinental Exchange Inc. ICE казва, че обемите на газьол са се увеличили с почти 40% спрямо година по-рано, докато CME казва, че средните обеми на мазут за отопление са се повишили с повече от 20%, а активността на бензина също е по-висока.

Апетитът за печалби се разпространява и в някои от най-езотеричните кътчета на петролния пазар.

Например разликата между цените на дизела в Европа и Азия - мярка, известна като спред изток-запад, която се търгува на ICE - отбеляза огромни колебания и търгуван рекорден обем през януари. Дейността беше предизвикана от прекъсвания на рафинериите в Европа, както и от нарастващите разходи за товари, докато корабите плаваха хиляди мили около Африка, за да избегнат атаките на йеменските бунтовници хути в Червено море.

От 10-те най-активно търгувани договора за суапове на горива на ICE, шест са имали обеми, които са били средни многогодишни върхове през януари, показват данните, събрани от Bloomberg.

Други фактори са по-сезонни. Дълбокият студ в САЩ миналия месец засегна както капацитета на рафинерията, така и търсенето на гориво, причинявайки огромно въздействие върху пазарите на рафинирани продукти, въпреки че суровият петрол остана относително неподвижен. Договорът за пропан Mont Belvieu на CME - гориво за отопление, чието търсене обикновено нараства през зимата - отбеляза рекордни обеми на търговия през януари.

„Геополитическите събития по време на зимния отоплителен сезон добавиха нови рискове за доставките, предизвиквайки скок в търговията, докато пазарните участници управляват рисковете на нашите пазари“, каза Питър Кийви, глобален ръководител на енергетиката в CME.

Дейността идва на по-широк фон от като цяло силно търсене на гориво, като възстановяването от пандемията на коронавирус е почти пълно. Европа и САЩ също все още се приспособяват към загубата на доставки от Русия след нахлуването на Москва в Украйна, като допълнително затягат доставките.

Reliance Industries Ltd., голяма индийска рафинерия, заяви миналия месец, че потреблението както на реактивно гориво, така и на бензин е стабилно и че съвкупното търсене изглежда силно както в Азия, така и в САЩ. В САЩ Marathon Petroleum Corp., най-големият американски рафинер на суров петрол по пазарна стойност, очаква рекордно глобално потребление през 2024 г. Valero Energy Corp., вторият по големина производител на горива в страната, вижда силна перспектива за използването на бензин и дизел.

„Имаме активни пазари за управление на експозицията към всички промени в потоците, произтичащи от геополитически конфликти и произтичащи от тях прекъсвания“, каза Джеф Барбуто, глобален ръководител на петролните пазари в ICE. „Работим с нашите клиенти от години, за да развием пазари на деривати, за да управляваме техния петролен риск навсякъде по света и това е особено ясно на нашите пазари на рафинирани продукти.“

Участниците на пазара очакват нарастващата активност при горивата да продължи да движи енергийния комплекс през следващите няколко месеца, тъй като дори продукти с подобна употреба показват изключително различна възвращаемост. Например природният газ в САЩ се е сринал с 36% тази година, докато петролът е нараснал с почти 9%.

„Това, което виждаме като цяло в енергийния сектор, е огромна дисперсия на възвръщаемостта“, каза в интервю Бенджамин Хоф, глобален ръководител на стоковите изследвания на Societe Generale SA. „Тук наистина се крие възможност и вероятно продължи през лятото.“