Акциите на развиващите се пазари възстановяват загубите от 2024 г. след януарския спад

Поскъпването на акциите на развиващите се страни през последния месец следва най-лошия им старт на годината от 2016 г. насам по времето на дъното им от средата на януари

09:45 | 21 февруари 2024
Обновен: 10:05 | 21 февруари 2024
Автор: Сринивасан Сивабалан,Мария Елена Визкайно ,Абхишек Вишнои
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на развиващите се пазари са готови да заличат тазгодишните си загуби, след като по-рано спадът им доведе до загуба на повече от 1 трилион долара от пазарната капитализация.

Индексът MSCI Emerging Markets се повиши с цели 0,7% в сряда, което го постави на път да затвори над нивото от 1023,74, установено в последния търговски ден на 2023 г. Печалбите се дължат на технологичните акции и индийските големи компании, а най-голям принос за това има Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, която е на път да си възвърне мястото сред 10-те най-ценни компании в света.

Възстановяването на акциите на развиващите се страни през последния месец следва най-лошия им старт на годината от 2016 г. насам по времето на дъното им от средата на януари. Макар че много от опасенията, които предизвикаха тази разпродажба, остават - включително дефлационната спирала в Китай и намаляващите залози за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв - те бяха компенсирани от бързането за закупуване на акции, свързани с търсенето на изкуствен интелект и увереността в перспективите за растеж на Индия.

Януарската разпродажба доведе до атрактивни нива на оценките на развиващите се пазари, което привлече търсачите на изгодни сделки“, кoментира Маниш Бхаргава, мениджър на фонд в Straits Investment Holdings в Сингапур. Според него признаците на възстановяване в Китай - основен двигател на растежа на развиващите се пазари - също са засилили доверието на инвеститорите.

Акциите на развиващите се пазари заличават загубата от 2024 г.

Инициативите на китайските официални лица, включително намаляването на нормата на резервите на банките и на основните лихвени проценти по кредитите, спомогнаха за стабилизиране на пазарните нагласи. Бенчмарковите индекси на китайските акции се повишават през този месец, но все още не могат да заличат загубите си от 2024 г.

През последните седмици акциите на развиващите се пазари започнаха да се представят по-добре от тези с фиксирана доходност в региона след около година на сходни резултати, което се дължи на подобряването на печалбите и повишаването на доходността в САЩ, пишат стратезите на Goldman Sachs Group Inc. включително Цезар Маасри в бележка от 20 февруари.

Инерцията на печалбите на пазарите в Азия без Китай „продължава да бъде силна“, докато неазиатските пазари на електроенергия ще продължат да растат поради подобряването на икономическите данни от САЩ и местните икономики, пише в бележка Кели Чунг, мениджър на фондове за различни активи във Value Partners Hong Kong Ltd.