Ще успеят ли пазарните нагласи да "предскажат" победителя на изборите в САЩ

На база последните 24 президентски избори, ако индексът S&P 500 е бил положителен през трите месеца преди изборите, е спечелил действащият президент или кандидатът на неговата партия

13:00 | 27 януари 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria
Ще успеят ли пазарните нагласи да "предскажат" победителя на изборите в САЩ

Ето някои добри новини за инвеститорите, които се притесняват от предстоящите през 2024 г. президентски избори в САЩ, които се очертават да бъдат изключително оспорвани: Историята показва, че акциите са склонни да растат в годината на изборите.

Но има и проблем, отбелязва Сайра Малик, главен инвестиционен директор в Nuveen, която управлява активи за 1,2 трилиона долара: Въпреки че средната обща възвръщаемост на S&P 500 SPX в годините на президентски избори е около 10% въз основа на данни от 1928 г., бенчмаркът за акции с голяма капитализация вече се беше повишил с повече от това между началото на ноември и края на миналата година, пише Уилиам Уатс за Marketwatch.

С други думи, тези предизборни печалби може вече да са настъпили.

"Това е интересна статистика и една от многото причини, поради които сме малко по-загрижени за акциите в началото на 2024 г.", каза Малик в телефонно интервю за MarketWatch.

Тези други причини включват тенденцията пазарите да са по-нестабилни в години на избори, както и опасенията, че инвеститорите все още очакват повече намаления на лихвените проценти, отколкото Федералният резерв вероятно ще направи, каза Малик. Освен това акциите са скъпи, като S&P 500 се търгува с около 20% премия спрямо средната си оценка от 2010 г. насам, отбеляза тя.

Инвеститорите също така знаят, че изборите през 2024 г. вероятно ще бъдат много оспорвани. Доналд Тръмп се отправя към първичните избори на републиканците във вторник като ясен лидер за номинацията на своята партия, тъй като се стреми към реванш с президента Джо Байдън през ноември.

Тръмп води кампанията си на фона на многобройни правни проблеми. Срещу Тръмп са повдигнати обвинения във Вашингтон и окръг Фултън в щата Джорджия по дела за намеса в изборите, а миналата година му бяха повдигнати обвинения по дело за пари в замяна на мълчание и дело за класифицирани документи. Той отрича да е извършил нарушения и твърди, че съдебните преследвания са политически мотивирани, като същевременно повтаря неверни твърдения за загубата си на изборите през 2020 г.

Байдън е изправен пред нисък рейтинг на одобрение, включително в собствената си партия. Проучване на ABC News от тази седмица показа, че 57% от демократите и независимите демократи биха били доволни от номинацията на Байдън, докато 72% от възрастните, подкрепящи републиканците, биха били доволни от това Тръмп да е кандидатът на тяхната партия.

Междувременно се засилват опасенията за политическа дисфункция в САЩ. Миналогодишният спор за горната граница на федералния дълг и последвалото оттегляне на Кевин Маккарти от поста председател на Камарата на представителите подчертаха опасенията на някои инвеститори, че доверието в институциите и управлението на САЩ започва да ерозира.

С наближаването на изборите все по-оспорваният политически фон може да се окаже рецепта за по-голяма волатилност на пазарите. Един оспорван резултат от изборите може да доведе до още по-голяма нестабилност, казва Малик.

Годините на президентски избори означават също, че инвеститорите трябва да се подготвят за лавина от графики и таблици, анализиращи историческото представяне на пазарите около събитието, което се провежда веднъж на четири години.

Признавайки "риска от урочасване", Джон Линч, главен инвестиционен директор в Comerica Wealth Management, изтъкна следния пример, според който акциите никога не са отбелязвали годишен спад, когато действащ президент - печеливш или губещ - се е кандидатирал за преизбиране. Това включва и 2020 г., когато акциите претърпяха срив през февруари-март, предизвикан от началото на пандемията COVID-19, но скоро се възстановиха и отбелязаха годишна печалба.

От 1952 г. насам индексът е претърпявал годишен спад в година на избори само три пъти - 1960, 2000 и 2008 г. И трите години са били "отворени" изборни години, в които не е имало действащ президент, който да се кандидатира за преизбиране, отбелязва Линч.

Все пак представянето на пазара, доколкото то отразява икономиката, може да бъде показателно и за перспективите на даден кандидат. Линч отбеляза, че всеки президент, който е успял да избегне рецесия през двете години преди преизбирането си, е спечелил втори мандат, докато всеки президент, който е преживял рецесия в този период, е загубил.

Той отбеляза, че акциите обикновено постигат по-добри резултати в години на президентски избори, когато печели действащият президент. В края на краищата силната икономика и пазар вероятно означават, че настроенията на избирателите са на страната на действащия президент.

В същото време в годините, в които действащият президент губи, се наблюдават няколко разпродажби - една в разгара на сезона на първичните избори в началото на пролетта и друга след партийните събрания в края на лятото.

Това оставя на фондовия пазар привидно силна прогностична сила, казва Линч.

В 24 президентски избори от 1928 г. насам посоката на индекса е подсказвала резултата от изборите, казва Линч, позовавайки се на данни от Strategas. Ако индексът S&P 500 е бил положителен през трите месеца преди изборите, е спечелил действащият президент или кандидатът на неговата партия. В четирите случая, когато показателят е бил неправилен, индексът се е покачвал, но кандидатът на действащата партия все пак е губил.

През 2023 г. акциите в САЩ отбелязаха силно покачване в съответствие с т.нар. президентски цикъл, при който обикновено се наблюдава солиден ръст през третата година от мандата на президента. Акциите се консолидираха в началото на новата година, но завършиха миналата седмица със силни темпове, като S&P 500 отбеляза първото си рекордно затваряне от повече от две години.

Индустриалният индекс Dow Jones DJIA също отбеляза рекордно затваряне, като се повиши с 0,7% за седмицата, докато Nasdaq Composite COMP отбеляза 2,3% седмичен напредък, тъй като технологичните акции отново затвърдиха лидерството си.

Междувременно силното представяне на технологичните компании може да отразява опасенията за устойчивостта на потребителите, каза Малик от Nuveen. Фирмата твърди, че комбинацията от цикличен риск и политически вдъхновена волатилност дава основание за защита.

Това включва фокусиране върху акции на компании, които увеличават дивидентите си - компании, които последователно увеличават дивидентите си във времето - както и върху глобални инфраструктурни проекти, които могат да извлекат допълнителни ползи от тенденциите, благоприятстващи преместването, близкото преместване и други промени във веригите за доставки.

Акциите на компаниите с растящи дивиденти и глобалната инфраструктура в исторически план са се справяли сравнително добре с пониженията на пазарите, каза Малик, като подчерта опасенията на Nuveen относно потенциала за понижение след "забележително силното" рали на акциите, наблюдавано през последните два месеца на 2023 г.