"Глупавата" търговия на Уолстрийт за 2024 г. залага на ранно намаляване на лихвитe

Има индикация за нарастващата тревога на Уолстрийт, че биковете, които бяха окуражени от спекулациите около пасивния ход на Фед, отиват твърде далеч

20:20 | 23 януари 2024
Автор: Деница Цекова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-новото предупреждение за инвеститорите, които залагат на неагресивни парични инструменти: Две трети от анкетираните от Bloomberg Markets Live Pulse заявиха, че залагането на ранно разхлабване на паричната политика от страна на Федералния резерв е "най-глупавото" сред популярните сделки до 2024 г.

Дори когато S&P 500 затвори в петък на исторически връх, паричните мениджъри и анализаторите се борят с данните, които сигнализират за устойчивост на американската икономика, и с представителите на Фед, които се противопоставят на твърде ранното намаляване на лихвените проценти.


Тази част от прогнозите за 2024 г. става все по-остаряла/ Попитахме: Кои от тези консенсусни сделки вече изглеждат най-глупави?

Резултатите са индикация за нарастващата тревога на Уолстрийт, че биковете, които бяха окуражени от спекулациите около пасивния ход на Фед, отиват твърде далеч. Търговците, които приключиха 2023 г. с оптимистична прогноза за шест намаления на лихвените проценти през тази година, вече намалиха залога си до пет. Те също така не са толкова сигурни, че политиците ще започнат цикъла си на облекчаване на паричната политика през март, както почти беше предвидено по време на трескавото рали в края на 2023 г.

За Джанет Муи, ръководител на отдел "Пазарни анализи" в RBC Brewin Dolphin, повторното ускоряване на инфлацията в някои големи икономики и устойчивостта на данните за заетостта в САЩ водят до важно предизвикателство за пазарните очаквания за лихвените проценти. "Ранното начало и броят на повишенията на лихвените проценти, заложени в цените, са несъвместими с възгледа за меко приземяване", каза тя.

Междувременно в петък председателят на Фед на Сан Франциско Мери Дейли заяви, че е "преждевременно" да се смята, че намаляването на лихвите е зад ъгъла, като отбеляза, че трябва да види повече доказателства, че инфлацията се движи последователно към 2%, преди да облекчи политиката си.


Борсовите бикове доминират, но губят позиции/ Попитахме: Кой актив очаквате да има по-добра възвръщаемост, коригирана спрямо волатилността, през следващия месец?

Повече от две трети от участниците в проучването MLIV Pulse заявиха, че големите печалби на световните акции в края на миналата година сега изглеждат като лошо предзнаменование и доказателство, че пазарните участници са станали твърде оптимистични твърде бързо. Позиционирането и нагласите бързо се промениха от нискорискови към високорискови в края на 2023 г., тъй като инвеститорите наддаваха за всичко - от акции с малка пазарна капитализация до облигации с ниска оценка - с надеждата за намаляване на лихвените проценти.

Сега, след разнопосочното начало на 2024 г., те са принудени да решат дали да се наслаждават на добрите времена, или да намалят оптимизма си, преди да се опарят. Един от признаците на тази главоблъсканица е, че инвеститорите, участвали в проучването, са по-малко оптимистично настроени към акциите, отколкото през ноември, въпреки че все още ги предпочитат пред облигациите.

Разбира се, мнозинството от анкетираните се съгласиха, че януари е лош показател за това какво ще се случи през останалата част от годината. По-малко от една десета от анкетираните разпределят риска зад сделките за година напред през декември или януари, а около една трета заявиха, че сделките за година напред са глупави.


Няма нищо специално в януари/ Попитахме: Как разпределяте риска при сделките за година напред?

Един актив, който не изглежда да има голяма динамика: биткойн. Повече от две трети от анкетираните заявиха, че планират да запазят експозицията си непроменена през следващите 12 месеца, дори след като първите американски борсово търгувани фондове, инвестиращи директно в най-голямата цифрова валута, най-накрая заработиха този месец.

След двуцифреното рали на акциите, водено от мегакомпаниите през 2023 г., инвеститорите търсят по-евтини сделки. Дългият залог на стойностни акции спрямо техните аналози за растеж е предпочитан за 44% от пазарните участници.

"На фондовия пазар ще бъде много по-трудно да поддържа днешните високи нива на оценка", казва Мат Малей, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co. "Твърде много инвеститори приравняваха края на повишаването на лихвените проценти и началото на намаляването им с връщане към ерата на свободните пари."

Проучването MLIV Pulse се провежда ежеседмично сред читателите на Bloomberg на терминала и онлайн от екипа на Bloomberg Markets Live, който поддържа и блога MLIV. Тази седмица проучването се фокусира върху жилищния пазар. Ще се повиши ли цената на вашата къща тази година? Споделете мнението си.