Уолстрийт прогнозира връщане на Amazon към рекордната си цена

Това е вид бичи консенсус, който може да предизвика тревога у някои противници, особено след като акциите нараснаха с 81% през миналата година

16:00 | 14 януари 2024
Автор: Райън Властелица
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Amazon. com Inc. са на път да възобновят печалбите си след трудното начало на 2024 г., като по този начин ще се върнат на дългоочакваните рекордно високи нива, регистрирани преди повече от две години.

Поне такова е мнението на анализаторите, като 97% от тях, наблюдавани от Bloomberg, препоръчват акциите на гиганта в областта на изчислителните облаци и електронната търговия. Bank of America Corp., Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. са сред фирмите, които я посочват като най-добра акция за електронна търговия или интернет за 2024 г., докато Oppenheimer и Roth MKM я определят като свой любим избор за голяма компания.

Това е вид бичи консенсус, който може да предизвика тревога у някои противници, особено след като акциите нараснаха с 81% през миналата година - най-много от 2015 г. насам. Акциите на компанията бяха сред най-засегнатите от големите технологични фирми по време на спадовете през миналата седмица, въпреки че се представиха по-добре от Apple Inc.

Amazon далеч от рекорда въпреки ралито през 2023 г.

Но увереността в перспективите за печалба на Amazon е висока, отчасти заради попътния вятър на изкуствения интелект. Средната целева цена на анализаторите предполага ръст от около 26%, което би върнало Amazon близо до най-високата стойност на затваряне от юли 2021 г. Сред мегакапките само Nvidia Corp. има по-добър потенциал за възвръщаемост, както го вижда улицата.

Мисля, че през тази година Amazon ще достигне предишния си връх“, казва Андрю Слимън, който държи акциите в портфейлите, които управлява в Morgan Stanley Investment Management. „Акциите не са скъпи в сравнение с историята си, те надминават цифрите и консенсусните оценки се повишават. Това е рецепта за бичи пазар.“

Amazon издържа най-дълго сред така наречената Великолепна седморка, без да отбележи рекорд, за разлика от Apple, Microsoft Corp. и Nvidia, които поставиха нови върхове през миналата година. Седемте най-големи по пазарна стойност акции в индекса S&P 500 - група, в която влизат още Alphabet Inc., компанията майка на Google, Tesla Inc. и собственикът на Facebook Meta Platforms Inc., се понижиха през януари, след като през миналата година бяха двигател на пазарната сила. Спадът от 4,4% на Amazon е сред най-силните в групата.

Анализаторите препоръчват Amazon поради множество причини, но повечето от тях посочват по-добри тенденции на растеж и подобряване на маржовете, особено след като компанията се възползва от инвестициите, направени по време на пандемията. Очаква се изкуственият интелект също да повиши търсенето на бизнеса с облачни услуги.

Консенсусните очаквания за нетната печалба на Amazon за 2024 г. са се повишили със 17% през последните три месеца, според данни, събрани от Bloomberg, въпреки че очакванията за приходите са останали непроменени. Последните резултати на Amazon от октомври показаха стабилен ръст както на приходите, така и на продажбите, особено на бизнеса с облачни услуги.

Обжалване на оценката

Подобряващата се картина на печалбите спомогна за повишаване на привлекателността на Amazon на база оценка. Акциите се търгуват при 32 пъти по-висока цена от очакваната печалба и макар че това е над коефициента от 23,9 за индекса Nasdaq 100, той е доста под 10-годишната средна стойност на Amazon от 57.

Needham & Co. изтъкна оценката като предимство при продажбата. Фирмата определи Amazon като втория си фаворит - след Alphabet - за 2024 г. сред бившата група компании FAANG, в която влизат още Meta, Apple и Netflix Inc.

Нейният анализ „стига до заключението, че инвеститорите получават основния бизнес на AMZN в областта на електронната търговия безплатно“, написа миналият месец анализаторът Лора Мартин.

Amazon е многогодишен топ избор на анализаторите. Goldman Sachs, Mizuho Securities и Wells Fargo & Co. го нарекоха такъв в различни моменти през 2023 г. Въпреки че са възнаградени в дългосрочен план, рейтингите за покупка не означават непременно по-добри резултати: приблизително 80% печалба на Amazon през последните пет години се сравнява със 150% напредък на Nasdaq 100 за същия период.

Андрю Хуанг, портфолио мениджър в Evercore Wealth Management, е сред тези, които очакват подобряващите се маржове и търсенето на облаци да подкрепят акциите през 2024 г., докато ниската оценка спрямо историята им намалява риска от понижение.

Въпреки това той каза, че почти единодушното мнение на биковете може да е противоположен индикатор.

Ако всички очакват нова добра година след миналогодишното рали, това може да означава, че е време да намалите позициите си, защото акциите могат да понесат удар дори при леко разочарование“, коментира той.

Консенсусът на анализаторите на Apple е на многогодишно дъно

Акциите на Apple спаднаха с около 6% в началото на годината, като двойка понижения от страна на анализатори подчертаха опасенията относно силата на ключовия бизнес на компанията с iPhone. Както Piper Sandler, така и Barclays понижиха мнението си за акциите, в резултат на което консенсусният рейтинг - заместител на съотношението между мненията за покупка, задържане и продажба на акциите - е 4,04 от пет, което е най-ниското ниво за акциите от октомври 2020 г. насам.