Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Amazon иска да стане основен инвеститор в Arm преди листването ѝ на NASDAQ

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 09.08.2023 г

12:41 | 9 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Гигантът в електронната търговия Amazon.com иска да се присъедини към други технологични компании и да стане основен инвеститор в Arm на SoftBank Group преди първичното публично предлагане (IPO) на дизайнера на чипове, което е планирано за началото на септември. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Потенциалното участие на Amazon в IPO-то подчертава колко голямо е значението на Arm в бизнеса с облачни изчисления. Amazon Web Services, облачният бизнес на интернет гиганта, създава собствените си процесори, наречени Graviton, като използва дизайн на Arm.

Arm планира да се листне на Nasdaq в началото на септември, твърди един от източниците. Компанията иска да набере между 8 млрд. и 10 млрд. долара.

Arm и Amazon са отказали да коментират въпроса.

Arm води преговори с около 10 технологични компании, включително Intel, Alphabet и Nvidia, за инвестиции преди нейното първично публично предлагане. Тези инвеститори няма да получат места в борда или някакъв контрол, споделят източниците.

Arm се надява, че привличането на такива инвеститори предварително ще засили връзките ѝ с важни клиенти и ще увеличи привлекателността на IPO-то, коментира един от източниците.

Очаква се листването да даде така необходимия тласък на SoftBank, която се опитва да върне към успеха своя огромен Vision Fund, след като някои от залозите му в технологични стартъпи се провалиха.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.