Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Фед може да е по-агресивен с лихвите, защото Пауъл сънува кошмари с Тръмп

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, "Клуб Investor", 13.01.2024 г.

21:31 | 13 януари 2024
Обновен: 12:14 | 16 януари 2024
Автор: Даниел Николов

Президентските избори в САЩ ще определят тона на пазара през годината, като традиционно изборните години са добри за пазарите. Джо Байдън ще иска да успокои пазарите и да намали инфлацията, което ще мине и през по-агресивна политика на Федералния резерв, защото председателят на Фед Джером Пауъл "сънува кошмари с Доналд Тръмп". Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Надали Пауъл иска да види Тръмп обратно в Белия дом и би помогнал на Байдън под една или друга форма. Тръмп също е положителен за пазарите, защото ще обещава край на конфликта в Украйна."

В началото на годината имаше пренастройка на пазара на акции, като много инвеститори предпочетоха да приберат печалби от ралито през декември. Заедно с традиционно по-ниската ликвидност през януари и притесненията за инфлацията и лихвените проценти на централните банки, това доведе до по-сериозните спадове в цените на технологичните гиганти.

"В началото на годината инвеститорите се колебаеха дали от Федералния резерв ще бъдат толкова агресивни, колкото очакваха, защото в края на декември видяхме разлика между очакванията на пазарите за близо 150 базисни точки лихвени понижения срещу заявеното от Фед намерение да понижат с максимум до 75. В момента инвеститорите залагат на 160 базисни точки понижения... Ключово е кога ще видим първото понижение, спекулациите са за април. Смятам, че при едно леко негативни данни за БВП на САЩ, може да започнем да говорим и за март."

Фед по-скоро ще догони пазарните очаквания, а няма да ги успокоява, тъй като инфлацията в САЩ е стабилно ниска, смята Ваньов. Всички централни банки чакат момента, в който да започнат да понижават лихвите, добави той.

Одобрението на ETF за биткойн в САЩ не беше огромна изненада за пазара, макар ден по-рано фалшиво съобщение за одобрението от профила на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) да предизвика 10% скок в цената на биткойн

"SEC го одобриха с много "ако", с много въпросителни, призовайки инвеститорите да странят от този актив. В крайна сметка го одобриха и това беше положително за криптопазара. Вече на криптопазара има нов източник на ликвидност и това са ETF. Източникът на ликвидност през ETF би дошла от институционалните инвеститори - пенсионни фондове, семейни компании - които имаха затруднения с този тип инвестиции; процесът ще бъде максимално изчистен чрез този ETF."

Google се оказа големият губещ от AI манията през 2023 г. и обяви, че съкращава стотици инженери в стратегическа пренастройка към генеративния изкуствен интелект. AI тепърва трябва да се докаже като потенциалите са много големи, но предстои и много развитие, каза Ваньов.

"Големите технологични компании трябва да влязат там, за да запазят стратегическите си предимства. И това е един сигнал на Google, насочен към това."

Кризата с транспортните коридори в Червено море най-вероятно ще бъде бързо разрешена с формирането на международна коалиция срещу атаките на подкрепяните от Иран хути в Йемен. Може да има известни забавяния, но те няма да са дълготрайни. Намесата на Иран има по-голямо влияние върху пазарите на енергоносители и възможността страната да се върне по-свободно като износител на петрол, което в момента изглежда по-трудно постижимо, каза Ваньов. По-голям износ от Венецуела ще отнеме много повече време заради десетилетията на липса на инвестиции в поддръжка на петролната инфраструктура.

Макропазари като държавен дълг може да са добро място за инвестиции през 2024 г, продължавайки тенденцията от декември.

"Ако ЕЦБ влезе в период на лихвени понижения, ако българското правителство си напише домашното правилно и наистина тръгнем към еврозоната на 1 януари 2025 г., може да видим доста добри потенциали за печалба и в българските държавни ценни книжа."

Какво може да се очаква на пазара на държавен дълг през 2024 г. и от компаниите от Великолепната седморка може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.