Търговецът на Goldman, който е получил повече от директора ѝ от 2020 насам, се оттегля

Ед Емерсън е спечелил около 100 милиона долара през последните 3 години, според източници на Bloomberg

20:20 | 12 декември 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един от най-високоплатените търговци на Goldman Sachs Group Inc. в последните години напуска поста си. Ед Емерсън, който ръководи отдела за търговия със суровини ще изпълнява функции единствено като съветник и ще помогне с прехода на своя наследник на поста. Той имаше основна заслуга за възраждането на отдела, който отдавна се считаше за перлата в короната на търговския отдел, след като труден период беше поставил бъдещето му под въпрос.

Емерсън е спечелил около 100 милиона долара през последните 3 години, според източници на Bloomberg. За сравнение, главният изпълнителен директор на банката Дейвид Соломон е спечелил 77,5 млн. долара за същия период.

В банката Емерсън е известен и като яростен критик на ръководството на Соломон поради грешките в стратегията, довели до загуби за милиарди. По време на неотдавнашна среща ветеранът на пазарите е казал на колегите си, че планира да продължи да участва в дейността и че все още е близък с президента на Goldman Джон Уолдрон и шефа на търговията Ашок Варадан, казва един от източниците. Представител на Goldman и Емерсън не са отговорили веднага на молбите за коментар.

Позицията на трейдъра като най-добре платеният служител в банката следва възходящата крива на ръководения от него бизнес, която вероятно го е поставила сред най-високоплатените ръководители изобщо в американското банково дело. Подразделението за суровини в базираната в Ню Йорк Goldman играе важна роля на Уолстрийт от началото на 80-те години на миналия век, когато фирмата придобива J. Aron & Co.

Подразделението отдавна е известно с това, че в него се раждат ръководители, които в крайна сметка ръководят търговията, управлението на инвестициите, човешките ресурси и дори цялата компания - Лойд Бланкфейн и Гари Кон се издигнаха съответно до главен изпълнителен директор и президент.

Този статут беше застрашен от забавянето на бизнеса, което достигна кулминацията си с катастрофалната 2017 г., когато приходите от бизнеса със суровини почти се изпариха. Това предизвика яростни вътрешни дебати, включително дали то да бъде закрито или да го лишат от финансиране, което щеше да го постави в затруднено положение.

Луда надпревара

Соломон показа готовност да подкрепи бизнеса след преглед в цялата фирма, който последва издигането му за главен изпълнителен директор през 2018 г.

Пандемията от Covid-19 предизвика луда вълна при суровините, а последвалите геополитически конфликти засилиха тази нестабилност. Това се оказа благоприятно за търговските отдели на банките.

Най-известният анализатор на суровини на Уолстрийт по това време, Джеф Къри от Goldman, дори прогнозира нов суперцикъл за суровините, който може да продължи десетилетие, още преди началото на пандемията.

Миналата година приходите на отдела нараснаха до над 3 млрд. долара, което е равносилно на приходите, генерирани от този бизнес в най-добрите му години, т.е. преди 15 години. Те също така надхвърлиха неочакваните приходи от близо 2 млрд. долара през 2020 г. и 2021 г. През тази година приходите са намалели, твърдят запознати с въпроса.

Емерсън, британец, роден в Аржентина, се присъединява към Goldman Sachs през 1999 г. и постепенно се изкачва в йерархията. Започва да се специализира в търговията с петрол по време, когато тази дейност носи милиарди. Най-големите американски банки все още не са били обременени от регулациите, които ще принудят Goldman и конкурента Morgan Stanley да се отърват от етикета "рафинерии на Уолстрийт" - благодарение на огромното си присъствие в търговията с физически суровини.

Емерсън е сред малцината висши ръководители, които са се установили във Флорида. По време на вътрешните дискусии Емерсън е известен с това, че непрестанно отстоява своите възгледи и понякога влиза в конфликт с началниците си.

Неговите шефове го избягват по време на бонусите, когато той често настоява за по-високи заплати за екипа си. Освен това си е спечелил репутацията на шегаджия на работното място и извън него. Докато е начело на подразделението, заминава на почивка в Коста Рика и посред нощ разхвърля фалшиви змии из къщата, за да изплаши спътниците си.