JPMorgan добавя облигации в нова валута към ключов индекс за икономическите пазари

Включването на Саудитска Арабия в индекса на JPMorgan ще привлече пасивни чуждестранни фондове, прогнозира икономистът Зиад Дауд.

18:15 | 6 октомври 2023
Обновен: 19:38 | 6 октомври 2023
Автор: Мирет Маги и Матю Мартин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати JPMorgan Chase & Co. обмисля да добави облигациите на Саудитска Арабия в местна валута към своя бенчмарк индекс на развиващите се пазари - ход, който би помогнал на кралството да привлече повече чуждестранни портфейлни инвестиции и да финансира огромни проекти за диверсификация от петрола.

Банката от Уолстрийт е включила Саудитска Арабия в индекса на държавните облигации за развиващите се пазари - набор от индекси, които се следят от фондове на стойност около 236 млрд. долара. Кралството желае да се присъедини и неговите регулаторни органи работят, за да се уверят, че облигациите отговарят на условията за включване.

JPMorgan и саудитската борса Tadawul отказват коментар.

Саудитска Арабия харчи стотици милиарди долари за диверсификация, подкрепена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и наречена "Визия 2030". Макар че част от тях ще бъдат финансирани от приходите от петрол, правителството трябва да привлече и повече чуждестранни инвестиции и да вземе заеми.

Страната инвестира във всичко - от нови градове до туристически курорти и електрически превозни средства. В сряда тя заяви, че планира да кандидатства за Световното първенство по футбол за мъже през 2034 г.

Доходността на местните ислямски облигации е по-ниска от тази на дълга в долари

Потенциалното включване би могло да повиши ликвидността на саудитските държавни ценни книжа и да привлече повече пасивни фондове, които често следят индекси като този на JPMorgan. Това би било добре дошло за кралството, тъй като то се бори да привлече значителни преки чуждестранни инвестиции или чуждестранни потоци на своя дългов пазар.

Китай има най-голяма тежест в индексите GBI-EM. Сред другите държави са Бразилия, Малайзия, Мексико, Полша, Южна Африка и Турция. Миналия месец JPMorgan обяви, че Индия ще влезе на пазара през юни следващата година.

Председателят на Саудитския орган за капиталовия пазар Мохамед А. Ел-Кувайз заяви миналия месец, че предстоят няколко събития, които "според нас могат да стимулират още повече пазара на дългови инструменти".

Пазарът на дългови инструменти в саудитски риали е доминиран от местни фондове, като много чуждестранни инвеститори са възпрепятствани от липсата на ликвидност. Доходността също е ниска в сравнение с тази на много други развиващи се пазари, отчасти защото риалът е обвързан с долара, което означава, че централната банка трябва да следи внимателно движенията на Федералния резерв. Това се дължи и на високия кредитен рейтинг на Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света.

Включването на Саудитска Арабия в индекса на JPMorgan ще привлече пасивни чуждестранни фондове. Когато цените на петрола са високи и кралството има търговски излишък, средствата вероятно ще бъдат рециклирани като инвестиции в чужбина. Но когато цените на петрола спаднат, тези входящи потоци могат да се окажат полезни за финансиране на потенциални търговски дефицити, прогнозира икономистът от Bloomberg Зиад Дауд.

Американският кредитор създава референтен индекс за местен дълг, който е известен като "JPMorgan Saudi Arabia sukuk bonds unhedged LOC", за да помогне на инвеститорите да проследят представянето на ценните книжа на кралството. Това е стъпка към присъединяване към индексите на развиващите се пазари. Тя ще помогне на властите да оценят и резултатите на местните управители на активи, включително пенсионните фондове.

През 2019 г. Саудитска Арабия бе присъединена към глобалния диверсифициран индекс EMBI на JPMorgan за деноминираните си в долари облигации. Moody's Investors Service оценява външния дълг на страната като А1, петият по големина рейтинг, с положителна перспектива.

Тази седмица Министерството на финансите преработи бюджетната си прогноза за следващата година, като заяви, че очаква дефицит вместо излишък, тъй като увеличава разходите си и правителството намалява производството на петрол, за да подпомогне повишаването на цените.

Според прогнозите на правителството икономиката на стойност 1,1 трилиона долара едва ще избегне свиване през тази година. Това е по-оптимистично от прогнозата на Bloomberg Economics, според която намаляването на доставките на петрол от страна на саудитското правителство ще свие брутния вътрешен продукт с около 0,7%, което би било сериозна промяна за страната, която през 2022 г. имаше най-бързо растящата икономика в Групата на 20-те. Бюджетният дефицит през първата половина на тази година беше финансиран изцяло с външни заеми.