В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Саудитска Арабия и Индия ще са домакини на инвестиционен форум

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 08.09.2023 година

17:15 | 8 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Саудитска Арабия и Индия ще бъдат домакини на инвестиционен форум по време на държавното посещение на престолонаследника принц Мохамед бин Салман следващата седмица, който ще се съсредоточи върху проекти в областта на химикали, енергетика, производство и технологии. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Веселина Спасова

Владетелят ще се срещне с индийския министър-председател Моди по време на посещението, което се провежда след срещата на върха на Групата на 20-те в Ню Делхи този уикенд.

Индия е основен клиент за износа на саудитски суров петрол, което я прави вторият по големина търговски партньор на кралството след Китай. Южноазиатската страна се връща към суровия петрол от Близкия изток, тъй като руските товари стават по-скъпи.

Инвестиционният форум следва подобни събития, организирани от Саудитска Арабия в страни като Италия, Япония, Бразилия и Франция, като част от по-широките усилия за диверсифициране на икономиката от зависимостта от петрола.

Друго интересно е че Саудитска Арабия, заедно с лидерите на САЩ, Индия и Обединените арабски емирства, може да обявят инфраструктурна сделка на срещата на върха. Проектът ще свърже страните от Персийския залив и арабските страни чрез мрежа от железопътни линии и ще се свърже с Индия чрез морски пътища.

Повече за водещите новини от терминала на Bloomberg може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук