Темите на Г-20: Украйна, климат, дълг

Менака Доши, Bloomberg Делхи

14:00 | 8 септември 2023
Преводач: Мария Попова

 

По основните проблеми се очакват резултати, които ще са критично важни за финансирането на прехода, за климатичните промени, за реформата в многостранната банка за развитие, както и за преструктурирането на дълга на държавите с ниски доходи. Надяваме се в края на седмицата да видим консенсусни решения.

Тази среща на Г-20 ще се запомни с това как Индия се представи като домакин, но и с отсъствието на двама лидери – това са руския и китайския президенти, които няма да пристигнат в Делхи.

Отсъствието им този уикенд застрашава консенсуса и увеличава съществуващата несигурност относно това дали комюникето ще стане факт или срещата ще приключи с изявление на лидерите.

Защото между членовете на Г-20 има различия не само относно думите, с които да се категоризира войната на Русия срещу Украйна, но и други проблеми около енергетиката и климата.

Дори и лидерите тук, в Делхи да постигнат консенсусно решение, без участието на Китай, мнозина могат да ги критикуват, че то е безсмислено. Що се отнася до значимостта на китайското отсъствие, трябва да кажа, че то дава възможност Индия да утвърди претенциите си за потенциален лидер на глобалния юг след като китайският лидер няма да е тук.

Създава се възможности и за САЩ да задълбочи връзките си със страни членки от глобалния юг, а това е нещо, което липсваше в американската външна политика през последните няколко години.