ЕС се възползва от отсъствието на Путин и Си от Г-20, за да ангажира Африка

Оттеглянето на Путин от сделката за зърно в Черно море засегна най-тежко развиващите се страни, което може да даде възможност на Европа да повлияе на мнението на страните, които отказаха да осъдят руската война

18:05 | 5 септември 2023
Автор: Майкъл Нинабер, Хорхе Валеро, Алберто Нардели
Урсула фон дер Лайен. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg
Урсула фон дер Лайен. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

Европейският съюз планира да се възползва от отсъствието на Си Дзинпин и Владимир Путин от срещата на Групата на 20-те тази седмица, за да засили работата си с държавите от т.нар. Глобален юг чрез среща на високо равнище с африкански лидери в кулоарите на срещата.  
Тъй като и китайският, и руският президент не участват в двудневната среща в Ню Делхи, ЕС иска да се възползва от момента, твърдят запознати с подготовката, които помолиха да не бъдат назовавани, обсъждайки вътрешната стратегия. Според тях блокът от 27 държави има за цел да покаже, че сериозно желае да преосмисли партньорството си с Африка, въпреки проблемното наследство от колониализма.

Сред участниците в срещата са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и германският канцлер Олаф Шолц. От африканска страна сред участниците ще бъдат лидерите на Южна Африка, член на Г-20, както и на Египет, Нигерия и Коморските острови, които понастоящем председателстват Африканския съюз, съобщиха хората.

Това, което е обявено за "мини среща на върха", се провежда в момент, когато конкуренцията за глобално влияние се засилва на фона на противопоставянето между САЩ и Китай и разделението заради войната на Русия в Украйна. 

Докато Китай и Русия навлязоха в отношенията с африканските страни, включително като се позоваха на антиколониалните настроения, оттеглянето на Путин от сделката за зърно в Черно море засегна най-тежко развиващите се страни, което може да даде възможност на Европа да повлияе на мнението на страните, които отказаха да осъдят руската война.

Според информацията на запознати, сред целите на срещата им в Индия на 9 септември европейските лидери искат да одобрят кандидатурата на Африканския съюз за постоянен член на Г-20. Джорджа Мелони от Италия беше сред водещите по въпроса за членството на Африканския съюз в Г-20 на последната среща на Г-7 в Япония, а това е приоритет и на домакина на срещата на върха тази седмица, индийския министър-председател Нарендра Моди.   

През май, по време на посещение в централата на Африканския съюз в Етиопия, Шолц подкрепи призивите за превръщането на блока в постоянен член на Г-20, за да му се даде повече глас в усилията за справяне с глобални проблеми като изменението на климата. Канцлерът заяви, че Африка трябва да играе по-голяма международна роля, която да отразява нарастващото ѝ значение в един все по-разчупен и многополюсен световен ред.

По-силен глас
Постоянното членство, а не това на "поканена международна организация", ще даде на Африканския съюз същия статут като на ЕС. То е част от стремежа да се осигури на африканските държави по-силен глас, когато международните организации вземат решения относно мерки, които ги засягат, включително усилията за справяне с глобалното затопляне - в преобладаващата си част причинено от емисиите на държавите от Г-20.

В дневния ред на срещата е включено и обсъждане на последиците от войната на Русия срещу Украйна за световната продоволствена сигурност - ситуация, която заплашва да ескалира, след като Путин отказа да поднови споразумението за зърното по линия на ООН след разговорите в понеделник с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Сред другите теми са усилията за реформиране на световната финансова архитектура, подобряването на условията за частни инвестиции и инфраструктурни проекти в Африка, както и ситуацията в региона на Сахел, съобщават хората.

Шолц иска също така да използва срещата, за да подготви международна конференция, която ще се проведе в Берлин на 20 ноември и на която европейските и африканските лидери искат да дадат тласък на "Пакта с Африка" - инициатива, която има за цел да подобри условията за устойчиви инвестиции на частния сектор в африканските страни, включително в инфраструктурата. 

За германския канцлер минисрещата на върха е още една възможност да убеди африканските лидери, че европейците имат сериозно намерение да отворят нова глава в сътрудничеството си, и да се говори директно и открито при дискутирането на общите предизвикателства като сигурността, миграцията, икономическото развитие и изменението на климата.

Задачата е "да гарантираме, че ще оформим света на бъдещето заедно и на равна основа" с развиващите се страни, заяви Шолц пред радио Deutschlandfunk миналата седмица, определяйки я като "задължение" за Западна Европа и Северна Америка. "Като се има предвид колониалната история и минало ни в много от тези страни, ние сме длъжни да направим възможно днешното положително развитие", каза той.