В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Глобалният север дължи помощ на Юга заради климатичните промени, които причинява

Венцеслава Кожухарова, посланик на климата на Българска фондация „Биоразнообразие“, във "В развитие", 01.09.2023

16:10 | 1 септември 2023
Обновен: 16:10 | 1 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Справедливата компенсация за Глобалния юг заради климатичните промени, обикновено се свързва с факта, че Глобалният север е по-богат от Юга, но всъщност по-голямата тежест във финансирането на защитни механизми трябва да се поеме от Севера, защото именно той е причинил доста от проблемите, пред които е изправен Глобалният юг. Това каза Венцеслава Кожухарова, посланик на климата на Българска фондация „Биоразнообразие“, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Климатичните промени влияят по множество начини на обществото в Южна Америка, като миграцията е един от основните резултати. Промените в климата водят до непредвидимост на сезоните. Наводненията и засушаванията предизвикват огромни загуби в селското стопанство, което е единствено препитание за огромна част от населението, обясни Кожухарова. По думите й хората, които произвеждат земеделски култури за собствени нужди, са принудени да потърсят работа извън населените места, където живеят, за да печелят пари. Но в собствените им държави няма особено много възможности за това и се наблюдава голяма миграционна вълна към САЩ. "До голяма степен това са мъже, които заминават на работа в чужбина, за да изпращат пари на семействата си. Има цели селища, населени само от жени и деца". 

Справедливостта е основна тема, която трябва да бъде извеждана на преден план, когато се разглеждат отношенията между Глобалния север и Глобалния юг, коментира гостенката. Тя каза, че стремежът трябва да бъде да имаме "еднаква готовност и еднакви инструменти, за да се справим с промените в климата, но има огромна разлика между Глобалния север и Глобалния юг в това отношение и населението от Глобалния юг изпитва на гърба си тази огромна несправедливост".

"Глобалният север е много по-голям емитер на парникови газове, но в същото време имаме много по-добри методи за адаптиране към климатичните промени и не мислим толкова за смекчаване на негативните последствия от замърсяването".  

Всъщност мантрата, че ние не усещаме много ефектите от глобалните климатични промени, може би вече губи своята сила, каза още екологът. Напоследък наводненията, пожарите ни напомнят, че това вече далеч не е валидно, "но все още се справяме по-добре в сравнение с Глобалния юг и не сме изправени пред толкова голяма хранителна несигурност, къщите ни са по-добре приспособени, но в Южна Америка и в Африка това не е така".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.