Поевтиняването на лития означава и влошени перспективи за търсене в Китай

Ръстът на продажбите на електромобили в азиатската държава се забави до 37% през второто тримесечие спрямо година по-рано, при средно 50% в световен мащаб, според консултантската компания Counterpoint Research.

11:25 | 2 октомври 2023
Автор: Ивон Юе Ли, Ани Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на лития се свлякоха до най-ниските нива от 2 години насам поради опасенията, че търсенето за суровината, която е сред основните компоненти на батериите за електромобили, в Китай не е достатъчно силно.

Миналата сряда стойността на литиевия карбонат в Китай спадна до $22,814 за тон преди празниците по случай Златната седмица, което е близо 50% по-малко от скорошния ѝ връх в началото на юни. Спадът в цената е главоломен – преди по-малко от година, цената на метала беше достигнала рекорд от малко над 83 000 долара за тон.

Спот цените на лития продължават да се понижават | Цените на литиевия карбонат в Китай са се понижили с над 70% спрямо рекорда от ноември

Това понижение се отрази пагубно и на производителите на литий, като боросово търгуваният фонд Sprott Lithium Miners се срина до най-ниското си ниво, откакто беше създаден през февруари, а фондът Global X Lithium & Battery Tech се свлече до най-ниското ниво от 2020 година.

Търсенето на литий обикновено се увеличава през четвъртото тримесечие в Китай - най-големият пазар на електрически превозни средства в света - поради интензивното производство и инсталиране на акумулаторни клетки, а производителите обикновено попълват запасите си от суровини преди това.
Тази година това не се случи и все още много компании не са попълнили своите наличности, казва Сюзън Зоу, анализатор в изследователската компания Rystad Energy.

Според нея производителите на батерии все още разполагат с достатъчно запаси, които да изчерпят. Въпреки че спадът на цените може да ограничи предлагането, особено от мините за лепидолит в Китай, темпът на намаляване на търсенето означава, че те могат да се понижат, каза Уани Шао, анализатор в Guotai Junan Futures Co. "Производителите на автомобили и батерии са предпазливи, когато става въпрос за попълване на запасите", тъй като потребителското търсене е по-слабо от очакваното, каза тя.

В Китай производителите на автомобили се борят да защитят пазарния си дял на фона на икономическата несигурност. Ръстът на продажбите на електромобили в азиатската държава се забави до 37% през второто тримесечие спрямо година по-рано, при средно 50% в световен мащаб, според консултантската компания Counterpoint Research.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc., сред които Адити Рай, смятат, че цените на литиевия карбонат ще продължат да падат през следващите 12 месеца. "До края на годината основният фокус изглежда е върху сезонното увеличение на продажбите на електрически превозни средства в Китай и смятаме, че всяко разочарование спрямо историческите норми може да окаже ускорен натиск за понижаване на цените", пишат те в бележка от 21 септември.

Все пак настоящото отдръпване предоставя добра възможност за покупка на акции на литий, тъй като ръстът на търсенето през следващото десетилетие би трябвало да подкрепи дългосрочните цени, според Wilsons Advisory. BloombergNEF очаква световното търсене на литий да нарасне близо пет пъти до края на десетилетието.