Електробуси срещу достъп до литий - Европа преговаря с Южна Америка

ЕС работи по проект за електрически автобуси в рамките на сделка за литий с латиноамериканските държави

17:55 | 14 юли 2023
Обновен: 22:53 | 14 юли 2023
Автор: Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представители на Европейския съюз работят по план, който може да помогне за осигуряването на електрически автобуси на латиноамериканските държави в замяна на доставки на литий, тъй като се стремят да намалят зависимостта на блока от Китай за тази важна суровина.
Според запознати с плана, които не желаят да бъдат назовани, тъй като обсъжданията са частни, Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, води разговори с автомобилни производители и правителства за създаване на консорциум от частния сектор, който да доставя електрически автобуси на Латинска Америка. В замяна на това ще се улесни достъпът на фирмите от ЕС до литиевите находища в тези богати на ресурси страни, казаха те.

Инициативата е част от по-широкия стремеж на западните икономики да защитят основните си отрасли и да се противопоставят на Китай, който има силна позиция във веригата за доставки на зелена енергия. За латиноамериканските страни сделката ще ускори преминаването към по-чист обществен транспорт и ще ограничи въглеродните емисии. 

Пактът е част от плана на ЕС на стойност 300 млрд. евро, наречен "Global Gateway", заявиха хората. Той има за цел "да стимулира интелигентните, чисти и сигурни връзки в цифровия, енергийния и транспортния сектор" в световен мащаб, според уебсайта на Комисията. 

ЕС "работи интензивно със своите партньори от Латинска Америка и Карибския басейн по програмата за инвестиции", заяви говорител на комисията в имейл, без да споделя конкретни подробности. "Партньорствата позволяват и на двете страни да напредват в търговията и инвестициите в сигурни, устойчиви и издръжливи вериги за създаване на стойност на суровини."

Блокът от 27 държави планира да инвестира около 10 млрд. евро в проекти в Латинска Америка и Карибския басейн, като допълнителен принос ще имат държавите членки на двустранна основа и частният сектор. 

Амбициозните екологични цели на ЕС зависят от получаването на голямо количество минерали, включително литий, чието търсене се очаква да нарасне 12 пъти до 2030 г. и 20 пъти до 2050 г.

"Трябва да действаме сега и с най-голяма скорост", заяви Бернд Шефер, главен изпълнителен директор на EIT RawMaterials, която е съфинансирана от ЕС. "Това е моментът, в който трябва да се реши всичко или нищо." 

Най-големи резерви
Миналия месец Комисията подписа пакт с Аржентина за разработване на "иновативни и устойчиви и отговорни проекти по веригата на стойността на суровините". Очаква се следващата седмица тя да подпише подобно споразумение с Чили, заявиха двама от запознатите. Чили и Аржентина са сред страните с най-големи запаси от литий на планетата.

Европа не е единствената, която се надпреварва да свързва суровини за ключови сектори като електромобилите и чистата енергия. 

Тази седмица в САЩ беше представен законопроект за създаване на национална стратегия за осигуряване на веригите за доставка на критични минерали от Демократична република Конго. Друга правителствена програма на САЩ отпусна заем от 9,2 млрд. долара на Ford Motor Co. за изграждане на заводи за производство на батерии, в опит да помогне на местните фирми да настигнат Китай в областта на зелените технологии.

Комисията все още обсъжда подробностите по плана с държавите членки и индустрията, казаха хората. Това включва и как европейските компании биха могли да се възползват от участието си в консорциума.

Въпреки че финализирането на цялото споразумение може да отнеме години, търсенето в латиноамериканския регион, което се оценява на около 10 000 електронни автобуса през следващите няколко години, е достатъчно голямо, за да предизвика интерес сред европейските автомобилни производители, твърдят запознатите. 

Среща в Брюксел
Очаква се в началото на следващата седмица в Брюксел лидери на ЕС, Латинска Америка и Карибския басейн да обсъдят инвестиционните проекти на Global Gateway. В понеделник бизнес лидери и официални лица ще проведат в града кръгла маса, посветена на критичните суровини и мобилността.

"Не става въпрос за купуване на литий, а за споделяне на ресурс, който е оскъден и който е стратегически за устойчивата мобилност", заяви в интервю Ксиана Мендес, младши министър на търговията на Испания. 

Тя добави, че ЕС възнамерява да създаде производство в тези богати на ресурси държави, а не само да добива минерали от тях.

"Трудността ще бъде за компаниите от ЕС да си сътрудничат", добави тя. "Това ще бъде първият път, в който се прави подобно нещо."