Южна Америка не желае просто да изнася литий, а да произвежда батерии и е-коли

Така нареченият литиев триъгълник на Аржентина, Чили и Боливия представлява повече от половината от световните литиеви ресурси

08:27 | 7 март 2023
Автор: Мариана Дурао
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Южноамериканските държави увеличават усилията си да се придвижат по-напред във веригата за доставки на електрически превозни средства, като използват огромното си минерално богатство, разширяват капацитета за преработка и се насочват към производството на превозни средства.

Аржентина, Чили, Боливия и Бразилия планират да координират действията си за превръщане на повече от добивания в региона литий в химикали за батерии, както и за преминаване към производство на батерии и електрически превозни средства, каза заместник-министъра на минното дело на Аржентина Фернанда Авила,

Стремежът на ключовите производствени региони в Южна Америка отразява засилващата се глобална тенденция богатите на ресурси държави да се насочат от простото снабдяване със суровини към дейности с по-висока стойност, за да стимулират растежа, да повишат доходите и да извлекат максимална полза от ресурсите си. В Азия Индонезия, която е стокова сила, изложи амбицията си да се превърне в глобален център за производство на батерии за електрически превозни средства, тъй като търсенето на по-екологичен транспорт се увеличава.

"Трябва да се подготвим за това, което предстои, и да сме в състояние да се адаптираме - като преминем към индустриализация и стигнем до батериите", каза Авила в интервю от Торонто, където е част от аржентинската делегация, представяща се на годишната конвенция PDAC.

Така нареченият литиев триъгълник на Аржентина, Чили и Боливия представлява повече от половината от световните литиеви ресурси, а Бразилия и Аржентина имат опит в производството на автомобили. Това би могло да бъде основата на регионална платформа за електромобилност, каза тя. 

Досега Южна Америка е имала ограничен успех в производството на литиеви продукти с по-висока стойност, да не говорим за производството на батерии или електромобили в търговски мащаб. Но политическата воля, технологичните промени и геополитическото напрежение могат да подпомогнат този процес.

Войната в Украйна и опасенията от доминиращата роля на Китай в ключови части от веригата на доставки ускоряват разпадането на традиционните търговски връзки и стимулират усилията за насърчаване на местните индустрии, особено тези, които участват в енергийния преход.

Законът за намаляване на инфлацията в САЩ, който президентът Джо Байдън подписа през август, подтиква производителите на електромобили в световен мащаб да произвеждат повече превозни средства в Северна Америка и да си осигуряват ключови минерали за тях извън Китай, по-специално в страни със споразумения за свободна търговия със САЩ като Чили и Австралия.

Аржентина няма споразумение за свободна търговия със САЩ, но фокусът е върху добавянето на стойност у дома, каза Авила. Страната е създала работна група с участието на трите си основни провинции, в които се добива литий, като наскоро разшири обхвата й, като добави други държавни структури и представители на частния сектор. Групата е започнала да обсъжда заделянето на квоти за литий за вътрешна употреба, чиито цени вероятно ще бъдат обвързани с пазара, "но по някакъв начин преференциални".

Китайският производител на автомобили Chery Inc. иска да построи завод за електромобили и батерии на стойност 400 млн. долара в Аржентина на фона на наплива за доставки на литий в Андите. Според губернатора Херардо Моралес Хухуй, един от трите района на Аржентина, в които се произвежда литий, води преговори с китайска компания за производство на катоди за батерии в провинцията. Хухуй също така работи по по-широка провинциална рамка, включваща намаляване на данъците, за да привлече инвестиции.

Идеята е да се положат основите на местното производство на батерии, като китайските компании Ganfeng Lithium Co. и Gotion High-tech Co. вече са изразили готовност да помогнат. Има голям интерес и от европейски, азиатски и американски компании, казва Авила.

"Добавянето на стойност е от основно значение за нас", каза тя. "Знаем, че индустрията днес се разраства и има голям натиск и нестабилност на цените. Но въпросът е да се възползваме максимално от този прозорец на възможности, а не просто да доставяме литиев карбонат".