Медта спадна под $8,000 поради опасения, свързани с Китай

Настроенията на фондовете стават все по-негативни, като късите позиции надвишават дългите за пръв път от почти три години

21:00 | 24 май 2023
Обновен: 07:40 | 25 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Медта спадна под $8,000 поради опасения, свързани с Китай

Медта поевтиня под 8000 долара за тон за първи път от шест месеца, тъй като перспективите за бързо възстановяване на китайската икономика намаляват.

Цената на метала се срина с около 7% този месец в резултат на разочароващите икономически данни от най-големия потребител в света. Целият ръст в цената, който беше постигнат след като бяха отменени всички мерки за борба с коронавируса в Китай, бяха изтрити. Слабото вътрешно търсене принуди металургичните заводи в азиатската държава да увеличат износа, което помогна за попълване на запасите в други страни.


Медта продължава да отстъпва и се търгува под 8000 долара за тон | Металът е под натиск от слабото възстановяване на китайската икономика

Настроенията на фондовете стават все по-негативни, като късите позиции надвишават дългите за пръв път от почти три години. Това бележи бърз обрат в настроенията от първото тримесечие насам, когато Trafigura Group и Goldman Sachs Group Inc. очакват медта да достигне исторически връх в рамките на една година.

Въпреки че преходът в енергетиката продължава да подкрепя дългосрочните перспективи за метала, липсата на каквито и да било съобщения за големи инфраструктурни разходи от страна на Пекин означава, че инвеститорите не разполагат с никакви предпазни буфери.

"Пазарите на метали бяха подложени на значителен натиск след разочароващите априлски макроданни от Китай, които подействаха като предупредителен сигнал за реалността на терен", се казва в бележка на Citigroup Inc.


Спекулантите заеха мечи позиции към медта | Фондовете са заели повече къси позиции на Лондонската борса за метали за първи път от 2000 г. насам

Пазарът на мед не получава особена подкрепа и от страна на САЩ. Агресивната кампания на Федералния резерв за затягане на паричната политика подкопа търсенето, а последните коментари на официални лица предполагат, че централната банка може да продължи да повишава лихвите.

Металът поевтиня с цели 2% до 7 944 долара за тон на Лондонската борса за метали (LME), което е най-ниското ниво от края на ноември, и се търгуваше за 7 974 долара към 13:01 ч. местно време.

Някои все още са оптимисти
Goldman Sachs – една от компаниите с положителни нагласи спрямо медта - заяви, че цените на суровините "ще се върнат", ако опасенията за глобална рецесия се окажат неоснователни. Анализаторите, сред които и Никълъс Сноудън, заявиха в бележка, че медта ще се върне към 10 000 долара за тон догодина по това време.

Засега основният спред сигнализира, че предлагането значително изпреварва търсенето. Във вторник спот цената на метала беше с отстъпка от 66 долара на тон спрямо тримесечните фючърси на LME. Това е най-широкото контанго - когато фючърсите се търгуват с премия спрямо спот цената - по данни от 1994 г. насам.


Предупредителен знак за медта | Металът е в най-широкото контанго поне от 1994 г. насам, което е знак за голямо предлагане

Предлагането се увеличава, тъй като някои от предизвикателствата, пред които са изправени ключовите миньори, намаляват. През март First Quantum Minerals Ltd. приключи продължилия месеци спор с панамското правителство. Огромни запаси от мед в Демократична република Конго, собственост на китайската CMOC Group Ltd., са на път да излязат на пазара, след като бяха задържани от спор за лицензионни такси.

Това би означавало, че "цените ще се понижат още повече", каза Дзян Хан, ръководител на отдела за търговия в Yonggang Resources Co. Силата на предлагането вече се проявява във възстановяването на запасите на LME от многогодишните дъна през първото тримесечие.


Запасите от мед нараснаха от многогодишните си дъна | Признак за изпреварващо търсене в световен мащаб

Слабото представяне на медта през тази година ще разочарова инвеститорите, които смятаха, че това е лесен начин да заложат на енергийния преход. Металът е необходим за всички видове оборудване - от вятърни турбини до електромобили - и повечето анализатори смятат, че тези нови източници на търсене ще доведат до големи дефицити през следващото десетилетие.

Но определянето на времето за възстановяване не е лесна задача, като се има предвид непредсказуемостта на световната икономика след пандемията. Медта е преди всичко косвен показател за глобалния растеж.

"За хората, които вярват на структурната дългосрочна история, начинът да печелят от нея е да купуват акции, а не опции", каза Дуайт Андерсън, основател на Ospraie Management LLC.