Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цената на медта ще расте, на златото – чака катализатор

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", Клуб Investor, 29.04.2023

21:33 | 29 април 2023
Обновен: 14:58 | 2 май 2023
Автор: Николета Рилска

Медта е един от основните компоненти, които ще са нужни за прехода за зелена енергия. Има възможност търсенето да надмине предоставянето на мед. Има потенциал пред представянето на медта поне през следващите пет години. Това заяви Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„При златото се чака се катализатор“, посочи Чаушев, като добави, че цената му достигна 2000 долара за тройунция през последните месеци и отбелязва доста стабилни ръстове.

„В момента застраховката срещу фалит на САЩ започва да се качва изключително бързо. От началото на годината поскъпва със 100%. Има сериозен риск при представянето на икономиката.  Разбира се, САЩ няма да фалират“.

„Интересното в момента е, че започнаха отчетите на компаниите, като най-големите технологични дружества като Microsoft, Meta, Alphabet показаха добри отчети. S&P обаче не се повиши и не отрази ръста на тези компании“, коментира Чаушев. Според него това показва, че може би индексът се държи, но като цяло пазарът не се представя особено добре и в момента се държи от технологичните гиганти.

Изкуственият интелект доминира в пространството. Интересното е, че Microsoft спомена AI 64 пъти в отчета си, а Apphabet – 80 пъти“.

Гостът коментира и банковата криза в САЩ на фона на събитията около First Republic Bank. Според него тя все още не е решена.

„First Republic Bank беше спряна от търговия пет пъти заради големи спадове в цените на акциите от над 10%“, припомни Чаушев.

По негови думи банката няма да успее да се справи с текущата ситуация на фона на тегленията на парични средства, които надвишиха 100 млрд. долара.

„Влиза се в спирала, има страх от представянето на банката, хората теглят пари, това нарушава ликвидността и накрая банката изпада в несъстоятелност“.

По отношение на долара експертът смята, че той няма да загуби статута си на резервна валута. Чаушев посочи, че през 90-те години 70% от глобалните резерви са били в долари, сега този дял е 60%.

„Времето, за което се държат закупените акции, намалява изключително много“, отбеляза Чаушев. Той обясни, че преди 40 години това време е било 20-30 години, а в момента е от три до шест месеца.

„Пазарите са много по-лесно достъпни. Хората вече имат достъп до много повече информация и лесен достъп до пазарите, динамиката е съвсем различна“.

Чаушев обърна внимание и на кешовата позиция на Berkshire на Уорън Бъфет. По думите на госта тя възлиза на 130 млрд. долара – над капитализацията на 80-процентен дял от компаниите в S&P 500.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.