Добивът в медната мина за $7 млрд. на Рио Тинто най-после започна

Наградата за Rio е един от малкото мащабни нови източници на мед в света, който е необходим в значително по-големи количества с ускоряването на енергийния преход.

17:45 | 13 март 2023
Обновен: 18:44 | 13 март 2023
Автор:  Джеймс Фернихау
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След години на забавяния, превишаване на разходите и спорове за милиарди долари с правителството на страната, Rio Tinto Group започна да копае мед от подземната част на гигантската си мина в Монголия - разширяване, което ще превърне дейността в една от най-големите в света.

Проектът "Oyu Tolgoi" вече произвежда руда на дълбочина 1,3 км под повърхността на пустинята Гоби, заяви главният изпълнителен директор на Rio Якоб Стаусхолм пред репортери, събрали се на мястото. Миньор №2 в света изразходва 7 млрд. долара за подземния проект, който е крайъгълен камък в плановете за растеж на компанията.

"Трябва да бъдем откровени, пътуването не беше гладко", каза Стаусхолм, като имаше предвид дългия и труден път на мината, тъй като законодателите в зависимата от ресурсите страна многократно търсеха по-добри условия. Монголия е водила преговорите "много умело", каза той.

Наградата за Rio е един от малкото мащабни нови източници на мед в света, който е необходим в значително по-големи количества с ускоряването на енергийния преход. Според Rio монголското предприятие ще бъде четвъртият по големина източник на мед в света, като ще произвежда по половин милион тона годишно. Това е достатъчно за около 6 милиона електромобила или за 60 от най-големите вятърни паркове.

Първоначално проектът трябваше да започне през 2015 година и трудностите отразяват предизвикателствата при включването на нови доставки на пазара. Една от причините е, че богатите на полезни изкопаеми държави като Монголия все повече изискват по-добри условия от световните минни компании. Oyu Tolgoi може да увеличи с една трета икономиката на централноазиатската държава.

Скъпоценното находище

Rio се превърна в най-големия чуждестранен инвеститор в Монголия през 2009 г., когато сключи 30-годишен договор за разработване на Oyu Tolgoi. Добивът на повърхността започна през 2013 г., но по-доходоносният подземен проект беше блокиран, тъй като законодателите в бурната демократична страна многократно предизвикваха Rio. В предизборните кампании преобладаваха твърденията, че чужденци разграбват минералното богатство на страната. Не помогнаха и колебанията на световните суровинни пазари и пандемията Covid-19.

Монголският лидер Оюн-Ердене Лувсанамсрай, който говори на церемонията по откриването на подземната зона, призна, че проектът е имал много "пречки". Трудните преговори с Rio са били водени от желанието да се извлече максимална полза за народа на страната, каза той.

Голяма сделка 

Споразумението от 2021 г. Rio да отпише 2,4 млрд. долара от държавния дълг е било от решаващо значение за това Стаусхолм - главен финансов директор до назначаването му на висшия пост в края на 2020 г. - да стигне до днешния момент. Компанията вече е похарчила около 15 млрд. долара в Монголия, включително 4 млрд. долара за данъци или други плащания към държавата, заявиха от Rio.

Правителството запазва 36% дял в Oyu Tolgoi, където около 80% от стойността се намира под земята. Много от ресурсите в откритите мини по света постепенно се изчерпват, докато качествени нови залежи като този се намират все по-трудно.

Най-големите медни

Напредъкът в Oyu Tolgoi е успех за главния изпълнителен директор Стаусхолм, който замени Жан-Себастиан Жак след скандала в Juukan Gorge в Австралия през 2020 г., когато Rio взриви древни скални убежища на аборигени. Големи миньори като Rio и конкурентната BHP Group Ltd. бързат да станат част от очаквания бум на медта, като и двете компании участваха в многомилиардни поглъщания миналата година.

Според изследователя Wood Mackenzie Ltd. рудата на Oyu Tolgoi съдържа около 1,5% мед, което е доста над средната стойност за всички медни мини в света от около 0,6%. Извличането на материала от 1300 метра или повече под повърхността представлява много различно предизвикателство от добива на повърхността.

Rio използва специален метод за добив, който включва пробиване на пространства под рудното тяло, използване на контролирани експлозии за срутване на покрива, след което се събират раздробените скали. Този метод е много по-скъп и технически труден от откритите кариери в огромните мини за желязна руда на Rio в Западна Австралия.

Въпреки сравнително големия си размер, Oyu Tolgoi все още ще задоволява само 1% от световното търсене на мед до 2035 г., според оценки на S&P Global Commodity Insights, според които годишното търсене дотогава ще бъде около 50 млн. тона годишно. Освен това мината има сравнително кратък живот, като пикът на производството се очаква през 2028-2036 г.

"Досега пътуването на Rio в Монголия беше трудно", казва Дейвид Радклиф, управляващ директор на консултантската компания Global Mining Research. Но "тя изпълнява много от това, което Rio и останалите от сектора се опитват да направят в момента, а именно да увеличат максимално експозицията към медта на настоящия пазар".