Кобалтът от малките мини е ключов за световния добив, сочи проучване

Глобалното търсене на кобалт се очаква да нарасне четири пъти до 2030 г., като на Конго се падат близо 70% от световните доставки

14:04 | 11 февруари 2023
Автор: Ричард Анеркейе Аби
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Купувачите на кобалт трябва да настояват за промени, които да формализират дейността на нерегламентираните малки мини в Демократична република Конго, тъй като според нов доклад те са незаменими за задоволяване на нарастващото търсене на компонента, използван в батериите за електрически превозни средства и потребителска електроника.

В документа, публикуван в сряда от Женевския център за бизнес и права на човека и Центъра за бизнес и права на човека на Нюйоркския университет "Стърн", се казва, че компаниите, които купуват кобалт, се занимават с "безполезна дейност", когато се опитват да разграничат потоците от промишлените мини и значителното производство от дребномащабния кобалтов добив.

"Без кобалт от малките добивни стопанства купувачите няма да могат да задоволят глобалното търсене, което се очаква да нарасне четири пъти до 2030 г.", заяви Доротее Бауман-Паули, директор на Женевския център и автор на документа.

На Конго се падат близо 70 % от световните доставки на кобалт, който се произвежда основно в промишлени проекти, контролирани от мултинационални компании, включително Glencore Plc и CMOC Group Ltd. Но според Darton Commodities, когато цените са високи, материалите, добивани от местни малки производители, могат да съставляват близо 20 % от добива в Конго. Официализирането на практиките на малките мини би помогнало за справяне с първопричините за нарушенията на правата на човека, за облекчаване на крайната бедност в общностите на работниците и за подобряване на стандартите за безопасност на обектите, се казва в документа.

В доклада се разглеждат резултатите от пилотен проект, работещ с копачи в мината Мутоши в югоизточно Конго в периода 2018-2020 г. Инициативата е ръководена от Trafigura Group, конгоанската минна компания Chemaf Sarl, неправителствената организация Pact и местен минен кооператив.

Мутоши демонстрира как формализирането може да подобри безопасността на миньорите, да насърчи участието на жените и да намали детския труд, се посочва в доклада, в който също така се казва, че много от въведените практики вече не се спазват и условията са се влошили.

Trafigura и Chemaf затвориха проекта Мутоши на фона на последиците от Covid-19 и решението на Конго да създаде държавен кобалтов монопол.

Двете компании не отговориха веднага на запитванията за коментар извън обичайното работно време. Те продължават да работят заедно чрез промишлените минни дейности на Chemaf в Конго.

Trafigura също така е помогнала за финансирането на предложения от Конго монопол за добив на кобалт, известен като Entreprise Generale du Cobalt. Понастоящем проектът е спрян, тъй като правителството решава как да структурира компанията.

"Наложително е компаниите да признаят тази възможност за насърчаване на формализирането и отговорния добив на кобалт, за да допринесат за глобалния енергиен преход, който е не само зелен, но и справедлив", каза Бауман-Паули.