Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Електрониката не е създадена за лесно рециклиране и това трябва да се промени

Антонио Христов, IT специалист, "Бизнес старт", 24.05.2022г.

11:30 | 24 май 2022
Обновен: 15:14 | 24 май 2022
Автор: Таня Жекова

Лаптопите, компютрите и други електронни устройства съдържат много злато и редки метали, но начинът по който са споени прави рециклирането трудно и нерентабилно. Това коментира IT специалистът Антонио Христов в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

Антонио Христов участва във създаването на операционна система, базирана на тази на Google Chrome Wise, която може да се инсталира на стари устройства и да удължи живота им. „Ако лаптопът е произведен през последните 13 години и има 2 GB RAM, ние можем да го спасим“, казва той. Това обаче не се отнася за смартфони и таблети, тъй като те се нуждаят от специални чипове.

Въпреки това гостът признава, че тези устройства не могат да работят вечно и трябва да се рециклират рано или късно.

„Всяка година електронният боклук възлиза на над 50 милиона тона, като само за лаптопи и смартфони той е 5,5 милиона тона. В тези устройства има твърде много ценни метали и редки вещества, а всяка произведена единица води до емисии от 360 тона въглероден диоксид. Има голям потенциал рециклирането да намали това. В тях има злато и други редки метали. Проблемът е как самите устройства са създадени за да бъдат рециклирани. Колкото по-тънък е лаптопът, толкова повече спойки и лепила има, които правят рециклирането трудно и нерентабилно“, обясни той.

Той смята, че в бъдеще лаптопите трябва да се произвеждат така, че да бъдат рециклирани по-лесно. „Има вече примери за лаптопи като тези на компанията Framework, които се сглобяват и разглобяват с една отвертка. Щом всичко се прави с едно болтче, това улеснява автоматизацията на рециклирането. Ако повече устройства се произвеждат така, има надежда за по-ефективно рециклиране“, казва той. 

В момента Антонио работи с български и международни компании в в корпоративния сектор, които се интересуват от това операциите им да бъдат по-устойчиви чрез удължаване на живота на старите устройства или рециклиране на нови.

„Имахме голям успех с компанията Mercado Libre, която е като еквивалент на Amazon в Южна Америка. Те имаха много кол центрове и застаряващи компютри и на всеки няколко години трябваше да харчат много пари за нови устройства. Те искаха да направят операциите си по-рентабилни, обадиха ни се и имаха около 5000 устройства на които удължихме живота и те работят и до ден днешен. Освен това понижихме сметките им за ток и вече могат да използват антивирусна програма,, която никога не е била хаквана.“, разказа той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.