Нарастващата икономическа цена на протестите в Перу

Лусия Хе, Марсело Рокабрун, Bloomberg

17:49 | 3 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Политическата нестабилност в Перу не дава признаци на успокояване, а икономическата цена расте.

Протестите, които започнаха през декември след импийчмънта на бившия президент Педро Кастийо, са стрували на страната между 60 и 100 милиона долара на ден. Това се равнява на 2% от БВП на Перу от началото на протестите до днес. Протестиращите искат незабавната оставка на временния президент Дина Болуарте и провеждането на нови общи избори в най-кратък срок както и за референдум за промени в пазарно ориентираната конституция на Перу. Блокадите на пътища и летища от антиправителствените протести в цялата страна принудиха компаниите да намалят или напълно да прекратят работата си, заради затруднения с доставките и транспортирането на готовата продукция.

Перу, вторият най-голям доставчик на мед в света, е изгубила над 160 милиона долара от добивите на мед от началото на протестите. Междувременно, по оценка на селскостопанския съюз в страната протестите са довели до 300 милиона долара загуби от износа на продукция и са ощетили производителите на грозде, боровинки и аспержи.

От икономическа гледна точка, това са най-тежките протести от няколко десетилетия насам. Те прекъснаха работата на три ключови за страната индустрии – рудодобива, селското стопанство и туризма и доведоха до затваряне на някои мини и забавянето на работата на други, летищата са затворени.

В отговор, правителството обяви план на стойност 1,55 милиарда долара за справяне с последиците от протестите. Планът включва разширяване на социалните придобивки, на обществените услуги и инвестиции в рудодобива и селското стопанство.

Правителството трябва да намери социално решение, с което да се прекратят блокадите на пътищата и протестите. От повече от два месеца, това правителство не успява да постигне компромис с протестиращите. Дина Болуарте заяви, че няма да се оттегли, но не е предложила и алтернатива, която да удовлетвори протестиращите. Намираме се в нещо като патова ситуация, за която има очевидно решение.