Бурният ръст на паладия създава риск от рецесия по-късно тази година

Паладият не е засегнат от санкции, но нарастващата изолация на Русия все пак оказва влияние върху доставките

17:55 | 14 март 2022
Обновен: 20:27 | 14 март 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дивото поскъпване на паладия след нахлуването на Русия в Украйна вероятно още не е приключило. Но тазгодишните зашеметяващи печалби изглеждат крехки заради признаците, че износът ще бъде запазен и че търсенето от страна на производителите на автомобили може да пострада, пише Bloomberg.

Металът - около 40% от който се добива в Русия - се изстреля до рекордно високи стойности миналата седмица поради нервността от ограниченията върху банките в страната и опасенията, че забраните за полети ще затруднят доставките за световните клиенти.

Оттогава цената му се понижи, тъй като се появиха индикации, че износът няма да бъде засегнат толкова сериозно, колкото се смяташе първоначално, но все пак цената му се е повишила с повече от 40% през тази година. Най-големият производител в света, ПАО "ГМК Норилск никел", може да пренасочи товари по алтернативни маршрути, въпреки спирането на въздушните връзки с Европа и САЩ, заяви Владимир Потанин, президент на компанията.

Паладият може да стане жертва и на ускоряващата се инфлация и забавянето на световния растеж, предизвикани от войната в Европа. Производителите на автомобили консумират около 85 % от доставките, за да произвеждат катализатори, които намаляват вредните емисии от бензиновите двигатели, и може също така да ускорят усилията си да преминат към много по-евтината платина.

Palladium

"Продължаваме да наблюдаваме много волатилни и екстремни ценови действия през първата половина на годината - с ценови риск в посока нагоре", каза Ники Шийлс, ръководител на отдела за стратегии за метали в MKS PAMP SA. "Но опасенията от рецесия се засилват, като се очаква търсенето да бъде отслабено през втората половина на годината", при което ценовият риск преминава силно в низходяща посока, каза тя. 

Въпреки че паладият не е засегнат от санкции, нарастващата изолация на Русия все пак оказва влияние върху доставките. Някои клиенти обмислят да анулират договорите си с Норилск никел, а инвестиционните планове може да бъдат отложени, заяви Потанин пред руския вестник РБК през уикенда. 

От ключово значение за траекторията на метала ще бъде дали Норилск ще може да продължи да доставя паладий по дългосрочните си договори и на спот пазара, каза Филип Клапвайк, управляващ директор на Precious Metals Insights Ltd. в Хонконг. Според него, ако Москва нареди на компанията да ограничи доставките, цените могат да се повишат значително. 

ЮАР е другият голям доставчик, на който се падат около 30% от световните доставки, а Канада и САЩ също произвеждат паладий.

На 7 март металът достигна най-високата си стойност в рамките на деня от 3 442,47 долара за тройунция, но оттогава спадна до близо 2 700 долара. Суки Купър, анализатор в Standard Chartered Bank, заяви, че предвижда средни цени от 2763 долара през 2022 г. и последващ спаднат до 2275 долара през следващата година.

Очертават се рискове от рецесия. Нараства вероятността производството на превозни средства през 2022 г. да бъде по-слабо от очакваното, заяви Metals Focus Ltd. в доклад от 9 март.

"В краткосрочен план със сигурност се очертава силна подкрепа и дори приличен ръст, предизвикан от излизащите новини, свързани с Украйна", каза Никос Кавалис, управляващ директор в Metals Focus. "Но тъй като нашият базов сценарий е, че металните потоци по един или друг начин ще продължат, тази бича серия ще се разсее по-късно през годината."