Най-голямата златодобивна компания в света предлага 17 млрд. за свой конкурент

Търгуваната в САЩ Newmont иска отново да поеме контрол над бившето си австралийско подразделение

21:38 | 6 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Две от най-големите компании за добив на злато в света водят преговори за създаване на глобален гигант за производство на благородния метал, като това е най-голямото предложение за поглъщане, обявено тази година.

Регистрираната в САЩ Newmont, която вече е най-голямата златодобивна компания в света по добив, отправи оферта за всички акции на австралийския си конкурент Newcrest, която оценява по-малката компания на почти 24 млрд. австралийски долара (17 млрд. щатски долара).

Индикативната оферта е поредният опит за консолидация в разпокъсаната златна индустрия, който започна, когато Barrick Gold, вторият по големина производител в света, сключи сделка за закупуване на Rangold за 6 млрд. долара през 2018 г.

Акциите на Newcrest поскъпнаха с 10% до 24,74 австралийски долара след новината, достигайки най-високото си ниво от май насам.

Офертата на Newmont за Newcrest на стойност 24 млрд. австралийски долара ще бъде най-голямата сделка за сливания и придобивания, обявена досега през тази година, според данни на Dealogic, като лесно ще надмине обявеното миналия месец придобиване на компанията за пречистване на вода Evoqua от технологичната група Xylem на стойност 7,5 млрд. австралийски долара.

Това означава премия от 21% спрямо последната цена на акциите на Newcrest при затваряне.

Том Палмър, австралийският главен изпълнителен директор на базираната в Денвър Newmont, заяви, че сделката зависи от одобрението на борда на Newcrest и регулаторните органи.

"Вярваме, че комбинацията от Newmont и Newcrest представлява мощно предложение за стойност за съответните ни акционери, работната сила и общностите, в които работим", каза той.

Комбинацията ще обедини двете компании след почти четвърт век. Базираната в Мелбърн Newcrest е създадена през 60-те години на миналия век като австралийско подразделение на Newmont и е отделена през 1990 г., след като се слива с историческите златни активи на BHP.

Сделката ще постави четири от петте най-големи златни мини в Австралия под контрола на една компания и изисква одобрението на австралийското правителство.

Цената на

Комбинацията от нарастващите разходи в австралийския миннодобивен сектор, проблемите с производството на злато и нестабилността на цената му поради рязкото повишаване на лихвените проценти накара все повече компании да обмислят сделки за увеличаване на мащаба си.

Активите в политически стабилни страни като Австралия и Канада започнаха да привличат внимание. BHP е близо до придобиване на южноавстралийската компания за добив на никел, мед и злато OZ Minerals за 6,4 млрд. долара, докато канадската Yamana Gold беше раздробена, след като Agnico Eagle и Pan American Silver платиха 4,8 млрд. долара за придобиването на компанията.

Newcrest е по-голяма цел за най-големите компании в сектора на златото. Тя има мини в Австралия, Канада и Папуа Нова Гвинея и през последните години е била в полезрението на Newmont и Barrick. Тя отново се превърна в цел, след като стойността на акциите ѝ намаля почти наполовина между април и септември миналата година. Дългогодишният главен изпълнителен директор Сандип Бисвас се оттегли през декември и компанията все още не е посочила постоянен заместник.

Марк Бристоу, главен изпълнителен директор на Barrick Gold, заяви пред Financial Times в понеделник, че неговата компания, която през 2019 г. отправи неуспешна оферта за враждебно поглъщане на Newmont, не планира да подаде конкурентна оферта за Newcrest.

"Това няма смисъл в момента", каза той. "Да се разрастваш заради самото разрастване не е стратегия."

Newcrest заяви, че вече е отхвърлила една оферта като твърде ниска, но не изключи възможността да се ангажира с по-големия си конкурент, който в неделя подаде по-висока индикативна оферта.

Новото предложение, което ще предложи 0,38 акции на Newmont за всяка акция на Newcrest, ще включва и план за листване на Newmont на Австралийската фондова борса. Акционерите на Newmont ще контролират 70% от обединената компания, а Newcrest - 30%.

Саймън Моухини, главен инвестиционен директор на най-големия акционер на Newcrest Алън Грей, заяви, че няма да подкрепи поглъщане при предложените условия.

"Newcrest е много евтина. Съществува риск от разводняване", каза той. "Коефициентът на сливане е с 50% по-нисък от необходимото", каза той, като отбеляза, че австралийската компания е добре финансирана и че нейните златни резерви с дълъг живот би трябвало да са много ценни.

Newcrest, която е консултирана от JPMorgan и Gresham Advisory Partners, заяви, че ще разгледа всяка нова оферта. Newmont се консултира от Bank of America, Centerview Partners и Lazard.