В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Със сделката за терминалите Турция цели по-голяма роля в газовите доставки в Европа

Валентин Кънев, управител на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, във "В развитие", 06.01.2023

17:30 | 6 януари 2023
Обновен: 18:12 | 6 януари 2023
Автор: Галина Маринова

От една страна е изненадващо решението на Турция да даде на България достъп до терминалите си, но от друга не е. Можеше да се очаква предвид ситуацията с газовите доставки в Европа, а и защото ние отдавна проявяваме интерес към достъп до структурата на Турция, а южната ни съседка  е видяла възможност да има все по-голяма роля за газовите доставки в Европа. Това каза Валентин Кънев, управител на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Петко Трухчев.

"При преговори с такова естество е много важно постоянството, което явно се е случило. И българската, и турската страна са водили дълго тези преговори и са стигнали до това решение". 

С тази промяна Турция не се приема като доставчик, въпреки че би могла да бъде, а като страна в която се "трансферира втечнен газ" за България от Средиземноморския пазар, от Австралия, от САЩ, от всякъде, откъдето идва втечнен газ, обясни Кънев. Договорите се сключват с доставчиците, а Турция прехвърля този газ, като си добавя цената на регазификация и транспортиране през мрежата. 

Едно от големите предимства на сключения договор за достъп до терминалите в Турция е, че се дава възможност да се получава газ, който да се доставя в България или някъде другаде, като това е голямо предимство за България и Булгаргаз. "Те първи имат такива права, договорени с турската страна за ползване на тяхната инфраструктура. Ние можем да купуваме газ от целия свят, да го трансферираме през Турция и да го доставяме в България или на други места в зависимост от конкретната ситуация, нашите нужди и конюнктурата".

Бъдещето ще остане неясно още поне две-три години, сподели гостът. Но "доколкото разбирам е имало много активен процес на договаряне на търговете за доставка на газ, обявени тази за тази година и имаме достатъчно оферти, които трябва да се материализират в договори. При наличието и на допълнителни слотове в Турция нещата изглеждат добре. Не би трябвало да очакваме пикови цени. Има вече достатъчно фактори за това - пълните газохранилища, намаленото потребление на газ, а освен това постпандемичният пик в търсенето вече е отминал. Не на последно място - икономиките вече се забавят, очакваме рецесия другата година. По-скоро цените няма да вървят нагоре и няма да има такива ценови шокове".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.