Покупките на злато тихомълком растат през 2022 г.: Каква е ролята на Русия?

Налице са опасения, че благородният метал може да се използва от Москва за нарушаване на западните санкции

20:26 | 9 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Експертите се шегуват, че част от златото, добито в Русия, намиращо се в британските трезори, „е толкова старо, че върху него има щамповани двуглави царски орли“. Собствеността е преминала отвъд руските ръце преди десетилетия, казват те. Но инвеститорите се притесняват, че руското злато може да се използва за нарушаване на санкциите. Ето защо Лондонската пазарна асоциация за скъпоценни метали  (LBMA) регистрира всичко, пише Financial Times.

Безпокойството на инвеститорите е уместно. Златото е валутата на страха и недоверието. Финансовите системи на демократичния запад и авторитарния изток се разпадат на фона на взаимни обвинения. Това разширява потенциалната роля на златото за националните резерви и за трансакции, при които не е необходимо да се задават въпроси.

Инвестиционните фундаменталисти отхвърлят жълтия метал като недоходоносен и безполезен. Пазарът не е съгласен. Златото се търгува за 1840 долара за тройунция, близо до рекордно високи нива. Войната в Украйна насърчи голямото търсене.

Точно преди Коледа Световният съвет по златото, базиран в Обединеното кралство индустриален орган, изчисли кумулативните покупки от началото на 2022 г. на 673 тона, водени от правителствата. Това включва 400 тона през третото тримесечие.

Данните контрастират с цифрата от едва 333 тона през първите девет месеца на 2022 г., отчетена от централните банки към Международния валутен фонд. Някои от несъответствията могат да се обяснят с различни групи извадки и периоди от време.

Освен това през 12-те месеца до ноември златото в британските трезори - най-голямото хранилище - е спаднало с 500 тона, повече от 5%, показват данни на LBMA. При днешна цена тези кюлчета струват 30 милиарда долара.

Неизбежният извод е, че нациите, предизвикани от т.нар. „тирания на долара“, тихо купуват злато, за да заменят чуждестранната валута в резервите или за други цели. В съзнанието на експертите изниква Русия: повечето от нейните държавни институции, банки и големци са обхванати от санкции. Китай също е обект на нарастващ набор от търговски ограничения на фона на напрежението около Тайван.

Междувременно обаче Китай и Русия имат много злато от собствените си мини. Освен това златото е доста неудачен заместител на доларите, както Бари Айхенгрийн, професор по икономика в Бъркли, посочва в скорошен доклад – най-малкото заради изискванията за транспортирането му.

Плащането чрез Swift със сигурност е по-лесно. Но Русия до голяма степен е изключена от международната банкова система. Китай също желае да намери алтернативи.

Златото рутинно се разпространява по света въпреки теглото си. Всеки път, когато се осъществява полет от Лондон до Цюрих, например, има вероятност багажът да съдържа и няколко златни кюлчета. Една тройунция злато е заменима с друга. Има голям пазар на дребно чрез търговията с бижута. Цените са променливи, но по-малко отколкото при криптовалутите.

Златото също може да се търгува по-лесно извън надзора на САЩ, отколкото доларите. Сделките с долари твърде често засягат пазарите в Ню Йорк. Те също така вероятно ще включват мултинационалните банки, чрез които американските регулатори постигат извънтериториален обхват.

Увеличаването на златните резерви - без да тласка цената нагоре чрез признаване - би било прагматичен ход за Русия и Китай. Използването на стоката като валута за трансакции би било естествено продължение на политиката, но би представлявало преминаване от избягване на санкции към нарушаване на санкциите.

Това няма да е нещо ново. Твърди се, че преди десетилетие Турция е платила милиарди в злато за природен газ от Иран – подложен на тежки санкции за ядрената си програма. Тогава стана ясно, че Иран е обменил част от златото в Обединените арабски емирства за чуждестранна валута. През 2020 г. орган на Г-7, установи, че големият активен пазар на физическо злато в ОАЕ все още създава значителни рискове от пране на пари.

Отговорните органи трябва да следят отблизо пазара на злато в Лондон. Над девет хиляди тона от метала – на стойност около 544 милиарда долара по текущи цени, се намират в хранилища в M25, повече отколкото във Форт Нокс. Градът често е ставал част от схеми за пране на пари. Инвеститорите трябва да внимават за златото, съхранявано в тайните, подземни трезори на Лондон.